preskoči na sadržaj

Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina Velika Gorica

 > Događanja
 

Terenska nastava učenika 1. razreda u Munchen

Autor: Administrator , 19. 5. 2023. 15:02


Terenske nastave od iznimne su važnosti u strukovnom obrazovanju, pogotovo na njegovom početku kada motivacija učenika ima veliki značaj. Zbog toga smo i ove školske godine za učenike prvih razreda organizirali terensku nastavu u Munchen u Njemačkoj, 15. i 16. svibnja 2023. Tom prilikom učenici su obišli atraktivne strukovne sadržaje poput BMW Welta, Deutsches Museum Flugwerfta u Oberschleissheimu te Zračne luke Franz Josef Strauss u Munchenu gdje su imali priliku vidjeti najveći putnički zrakoplov na Svijetu - Airbus A380 renomiranih zračnih prijevoznika Emiratesa i Lufthanse. Osim toga, posjetili su impresivnu Allianz Arenu koja je posebno očarala ljubitelje nogometa, ali i mnoge druge. Kako bi se što bolje upoznali s bavarskom prijestolnicom, obišli su i brojne kulturne znamenitosti Grada Munchena poput glavnog trga Marienplatza, Frauenkirche, Peterskirche i slično. Kako saznajemo od učenika, ovo im je bilo jedno divno i nezaboravno iskustvo. Učenike su na terenskoj nastavi pratili nastavnici Krešimir Lušić, Marijan Ivanković, Nenad Cvijanović i Karmela Boc.

Izvješće pripremila: Karmela Boc, voditeljica terenske nastave

    

     


 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Misa zahvalnica za maturante

                                   

Misa zahvalnica za maturante grada Velike Gorice slavljena je u utorak 7. svibnja navečer u župnoj crkvi župe Navještenja Blažene Djevice Marije. Misu je predvodio vlč. Tomislav Hačko, koordinator trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije uz koncelebraciju župnika Norberta Ivana Koprivca.

Maturanti iz četiri gradske škole, uz ravnatelje, razrednike i profesore, molitvom su zahvalili za znanje koje su stekli tijekom svojeg srednjoškolskog obrazovanja i molili za uspješno polaganje državne mature i za blagoslov za sve što ih čeka po završetku škole. Zahvalili su župniku što ih neumorno poziva na dar zajedništva i okuplja oko oltara na susret sa živim Kristom; ravnateljima na odgovornosti u vodstvu škola; profesorima jer su ih, uz podučavanje gradiva, učili samopoštovanju i poštivanju drugih, prepoznali njihove talente i pomogli im razvijati ih, proširili vidike i usmjerili njihov trud prema pravim ciljevima; roditeljima koji su s njima proživljavali sve dobre i loše trenutke njihova školovanja i pružali bezuvjetnu potporu i ljubav i naučili ih da ljubav pruže drugima.

IZVOR: VG DANAS


 


Terenska nastavnika učenika 4.zp razreda u Dubrovniku

I ove godine održana je, sada možemo reći već tradiocionalno, terenska nastava učenika 4.zp razreda u Dubrovniku od 18. do 19.ožujka, iz strukovnih predmeta i hrvatskog jezika. Ova terenska nastava predstavlja krunu četvrogodišnjeg obrazovanja učenika strukovne kvalifikacije zrakoplovni prometnik, a poseban sjaj daje joj povratni let zrakoplovom Airbus A320, smještaj kraj izvora rijeke Omble - najkraće rijeke na svijetu i obilazak Grada sa svim njegovim ljepotama. Zračna luka Dubrovnik jedna je od vodećih zračnih luka u Republici Hrvatskoj, uz Zagreb i Split, a zbog velikog broja turista koji svake godine dolaze u Dubrovnik, kontinuirano se proširuje i razvija u skladu s potrebama civilnog zrakoplovstva i Grada Dubrovnika. Znamenitosti Grada Dubrovnika izazov su za svakog posjetitelja koliko god puta boravio u Gradu. Pogled sa Srđa na Gradske zidine i jadranske otoke, šetnja Stradunom, pogled na Vrata od Pila, Dubrovačku katedralu, Onofrijevu fontanu, Knežev dvor, Lovrijenac, Minčetu, Crkvu Sv.Vlaha kao i svježina autohtonih mandarina nikada nas ne ostavljaju ravnodušnima. Zato se ovome Gruadu uvijek s radošću vraćamo.

Učenike su na terenskoj nastavi pratile nastavnice Jelena Petrović i Karmela Boc

 


 


Pedeseti rođendan Boeinga 747 u Zrakoplovnoj školi

Povodom pedesete godišnjice prvog leta aviona Boeing 747, koja je bila 9.veljače ove godine, u Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perešina, dana 7.ožujka, održano je predavanje o avionu koji je imao vodeći utjecaj na razvoj zrakoplovne industrije i letenja uopće u cjelokupnoj povijesti civilnog zrakoplovstva. U ovom zanimljivom predavanju, učenici su imali priliku upoznati povijest tvrtke Boeing kao i njihov rad koji je doveo do proizvodnje B747. Inače, Boeing 747 širokotrupni je četveromotorni linijski putnički zrakoplov i jedan od najvećih komercijalnih putničkih zrakoplova u upotrebi s doletom od oko 13000 km, a na dvije palube može smjestiti između 400 i 600 putnika. Predavanje je održao g.Josip Lušić, umirovljeni kontrolor letenja iz Zagreba i bivši student Više Zrakoplovne škole. Osim što je cijelu karijeru proveo radeći kao kontrolor letenja, posebno ga je zanimala povijest komercijalnog zrakoplovstva. Godinama je prikupljao materijale o Boeingu 747, a preveo je i knjigu o njemu autora Joea Suttera. Ovom pravom entuzijastu i zaljubljeniku u zrakoplovstvo, ovim putem neizmjerno zahvaljujemo na održanom predavanju.

 


 


ZRAKOPLOVNA TEHNIČKA ŠKOLA NA LiDraNu 2019. – ŽUPANIJSKA RAZINA

                                                                              

Naša učenica, Matea Tomašić, 2. ZP (mentorice: Dobrila Arambašić-Kopal, prof.) nastupila je na LiDraNu 2019. – županijske razine, 20. veljače 2019. u Srednjoj školi Dugo Selo, u kategoriji dramsko-scenskog stvaralaštva, kazivanje poezije; pjesma u stihu: Miljenka Jergovića: Od rasprave o estetici hauzmajstora Šulca boli glava.

Na LiDraNu 2019. – županijske razine nastupilo je, sveukupno, dvanaest (12) srednjih škola, među kojima su bile i gimnazije i strukovne škole. Sudjelovalo je šezdeset šest (66) učenika i dvadeset pet (25) mentora.

Tek nakon sedam (7) skupnih scenskih nastupa, koji su trajali čak osamdeset sedam (87) minuta, nastupili su recitatori, devet (9) pojedinačnih nastupa, koji su, kako to prema pravilima biva, trajali puno kraće, gotovo dvadeset devet (29) minuta.

Kako se na LiDranu 2019. – županijske razine provede cijeli dan (uzmemo li u obzir i put do odredišta i natrag), bilo bi puno lagodnije za učenike i mentore, a vjerujem i dobre domaćine, da se održava u petak; ovo se natjecanje održalo u srijedu.

Za višu, državnu razinu predlagao se jedan (1) nastup skupnog te jedan (1) pojedinačan scenski nastup, tj. kako nas je državna povjerenica obavijestila, tek nakon što još posluša tri (3) županije, za državnu smotru predložit će jedan (1) skupni scenski nastup.

Matei Tomašić čestitamo na hrabrosti da prvi put stane na povišenu pozornicu Dvorane KUD-a Preporod te zabljesnuta svjetlima, ne vidjevši publiku, osjećajno govori tekst koji, nažalost, mnogi nikad nisu ni čuli, a kamoli pročitali. Nadamo se da će nastupati i dalje jer samo ustrajnost donosi uspjeh!

 

Izvještaj priredila: Dobrila Arambašić-Kopal, prof.


 


MALA ŠKOLA S VELIKIM SRCEM

      

Zahvaljujemo svim učenicima naše škole, a posebno Volonterskom klubu, na sudjelovanju u humanitarnoj akciji za pomoć učenicima Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica. Prikupljena su sredstva za kupnju CD player-a, košarkaške lopte i slatkih poklon paketića za svakog štićenka, a osmijeh na njihovim licima nagrada je sama po sebi.

                                                         


                 


ODLUKA O DODJELI STIPENDIJA MORH-a ZA UČENIKE 3. IRE/ZIM

                                       

13. studenog 2018. održan je roditeljski sastanak vezan uz stipendiranje učenika 3. ZIM i 3. IRE razreda za potrebe oružanih snaga, odnosno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na poslovima održavanja aviona i helikoptera.

Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina i Ministarstvo obrane nastavili su aktivnu suradnju koja učenicima omogućuje ne samo stipendiju za vrijeme školovanja već i zapošljavanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i razvoj kroz profesionalnu vojnu karijeru.

Uz predstavnike Ministarstva obrane i Glavnog stožera koji su roditelje i učenike upoznali s planom aktivnosti i procedurom dobivanja stipendije, zanimljivu prezentaciju održali su zrakoplovni tehničari svi bivši učenici naše škole. Kroz prezentaciju upoznali su nazočne s I i II stupnjem održavanja aviona i helikoptera,a  posebno zanimljivo je bilo upoznavanje s poslovima tehničara-letača.

U privitku je;

ODLUKA O DODJELI UČENIČKIH STIPENDIJA ZA ŠK.GOD. 2018./2019.


 


Maturalno putovanje u Grčku

     


Više o maturalnom putovanju, kao i dojmove učenika možete pročitati na linku ispod:

Maturalno putovanje Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina, Velika Gorica u Grčku, 24. 30. 8. 2018.


      

      


 

 


Terenska nastava učenika 1. razreda

(MÜNCHEN, NJEMAČKA, od 21. do 22. 5. 2018.)

      

U nedjelju, 20. 5. '18. na ponedjeljak, 21. 5. '18. tri prva razreda naše Škole (ukupno 74 učenika) krenuli su na terensku nastavu u Njemačku, München. Kao i uvijek, neki su učenici krenuli s Autobusnog kolodvora Velike Gorice (u ponoć),  a neki s Velesajma, iz Zagreba (pola sata kasnije).

Na put su išle i nastavnice (abecednim redom): Dobrila Arambašić-Kopal, prof. (kao razrednica 1. ZIM), Karmela Boc, prof. (kao voditeljica puta), Ivana Paulin, prof. (kao razrednica 1. ZP). Razrednica 1. IRE, Martina Klarić, prof. bila je opravdano odsutna pa je u pratnji tog razreda bio Matija Gržetić, prof.

Na putu smo vidjeli sve što je, prema programu, u suradnji sa Spektrom putovanja, i bilo zamišljeno.

Prvi dan smo posjetili tehnički, Njemački muzej (Deutsches Museum) te razgledali, panoramski i/ili pješke, bavarsku metropolu: glavni, Marijin trg (Marienplatz), Katedralu Naše Gospe (Frauenkirche), bivšu rezidenciju bavarskih kraljeva Residenz Palace, Bavarski parlament, Kraljevsku palaču, Operu, veleban nogometni stadion  Allianz Arenu

Prespavali smo u lijepom H2Hotelu, gdje smo večerali te ujutro doručkovali (s tzv. švedskog stola iako smo bili u Njemačkoj J).

Drugi dan smo otišli u BMW Svijet (BMW-Welt) pa su učenici nerado odlazili u autobus neke druge marke. Nakon toga, podijeljeni u dvije grupe, uz stručno vođenje razgledali smo još jednu poslasticu Zračnu luku München (terminal, hangar i ostala postrojenja) te još boravili u Münchenu koji je nakon nedjeljnog blagdana Duhova zbog kojeg Nijemci nisu radili u ponedjeljak, bio puno ispunjeniji živahnim ljudima pa smo tako u dva dana vidjeli dva različita Münchena.

Učenici su se, na zadovoljstvo svih nastavnika u pratnji, na cjelokupnom putovanju lijepo ponašali.

Dojmove o terenskoj nastavi učenici su pisali na satu Hrvatskog jezika. Neki su se za objavu na mrežnim str. Škole odlučili pod punim imenom i prezimenom, neki su se potpisali inicijalima, a mišljenja ostalih anonimnih učenika, ovdje nisu navođena. Svi navode da im je iako naporno, u cijelosti bilo lijepo (uz manje primjedbe nekih učenika), no da je kratko trajalo.

Iz dojmova nekih učenika svih triju smjerova

     


11.5.2018. održana Misa maturanta

          

Maturanti 4 gradske srednjie škole uz profesore, ravnatelje i roditelje zahvalili su Bogu na danoj snazi i volji kojom su bili vođeni ovih godina. Molili su i za nadolazeće ispite Državne mature i sve izazove koji ih očekuju. Na svetoj misi rektoru su koncelebrirali župnik Norbert Ivan Koprivec te đakon Darijo Kral. Misno slavlje uveličao je zbor mladih Navještenje. Misno slavlje predvodio je prečasni Matija Pavlaković rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.


 


Zrakoplovci, već tradicionalno, na terenskoj nastavi u Dubrovniku

     

Učenici 4.zp razreda Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina, već tradicionalno odlaze na proljetnu dvodnevnu terensku nastavu u Dubrovnik iz predmeta Kontrola letenja i osnove navigacije, Prihvat i otprema tereta i zrakoplova te Hrvatski jezik i književnost. Ove školske godine, učenici su posjetili Dubrovnik 8. i 9.svibnja, u pratnji profesorica Nine Selman Hrvatić koja je bila zadužena za književnost i Karmele Boc koja predaje predmete struke od 1. do 4. razreda. U okviru terenske nastave, učenici su pripremili teme iz područja književnosti, umjetnosti, arhitekture, kulture, povijesti, gospodarstva i organizacije života u vrijeme Dubrovačke Republike koje su prezentirali ostalim učenicima. Također, sudjelovali su u radijskoj emisiji na HRT-u Dubrovnik u kojoj su prezentirali Školu i osobne planove i želje za budućnost. Letovi zrakoplovima Croatie Airlinesa Dash8-Q400 i Airbus A319 bili su posebno iskustvo i nagrada za učenike koji do sada nisu imali prilike putovati zrakoplovom. Sadržaje, stukturu rada i posebnosti Zračne luke Dubrovnik, temeljito nam je predstavio g.Antun Burđelez, kojem smo neizmjerno zahvalni jer to čini puna srca prilikom svakog našeg posjeta.


      


 


Učenici 4. razreda posjetili Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe

                              

24.4. i 25.4.2018. godine učenici 4.IRE, ZIM i ZP razreda posjetili su Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe u okviru realizacije nastavnog plana i programa iz predmeta struke. Obilazak je sadržavao posjet oblasnoj kontroli leta i aerodromskoj kontroli leta,odnosno posjet tornju. Tijekom posjeta učenici su se pod stručnim vodstvom upoznali sa načinom rada i svim specifičnostima struke. Ujedno ovo je nastavak višegodišnje dobre suradnje u realizaciji nastavnog plana i programa između škole i Hrvatske kontrole zračne plovidbe.


   

   


 


Dan i noć na PMF-u

Dana 13. travnja Prirodoslovno – matematički fakultet održavao je svoje dane otvorenih vrata pod nazivom Dan i noć na PMF-u. Sadržaj je bio vrlo raznolik te je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Više o dojmovima učenika u nastavku;

DAN I NOĆ NA PMF-u


    


 


Svečana dodjela ugovora o stipendijama MORH-a

   

U Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici i u Tehničkoj školi u Zadru 27.03.2018.godine  su uručeni prvi Ugovori o stipendiranju učenicima 3. i 4. razreda koji se školuju za zvanje zrakoplovni tehničar. Ministarstvo obrane do sada je sklopilo ukupno 50 ugovora.

Učenicima 3. i 4. razreda - budućim zrakoplovnim tehničarima - Ministarstvo obrane, uz mjesečnu stipendiju od 700 kuna za polaznike trećih te 800 kuna za polaznike četvrtih razreda, osigurava posao u postrojbama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Stipendije se isplaćuju od 1. siječnja 2018. Nakon završetka srednje škole stipendisti se upućuju na dragovoljno vojno osposobljavanje kako bi stekli potrebna vojnička znanja, te potom potpisuju ugovor o vojničkoj službi s Ministarstvom obrane i stupaju u djelatnu vojnu službu.

Stipendisti imaju obavezu redovitog pohađanja škole, izvršavanja obaveza utvrđenih obrazovnim programom za zrakoplovnog tehničara te postići prosjek završnih ocjenu od najmanje 3,00.

Ugovore o stipendiranju učenicima Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici uručio je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić. U svom obraćanju učenicima i njihovim roditeljima naglasio je: „Ministarstvo obrane već je prepoznato kao dobar poslodavac. Vjerujem da će i ovi ugovori o stipendiranju biti još jedan poticaj mladim naraštajima da svoju karijeru razviju u velikoj obitelji pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Biti ćemo uz njih na putu usvajanja specifičnih znanja i vještina vezanih za vojni poziv, i uvjeren sam čvrst oslonac i potpora u razvoju njihove karijere zrakoplovnih tehničara.“

Ravnatelj Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina, prof. Vedran Šarac, čestitao je stipendiranim učenicima i naglasio kako se pred njima nalazi veliki cilj i odgovornost samom činjenicom da su prvi koji će svoja iskustva i znanja prenositi sljedećim naraštajima.


Više fotografija u podstranici Foto-galerija


VIDEO-Dodjeljenje stipendije za učenike Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina


 


ODLUKA O DODJELI STIPENDIJA ZA UČENIKE 3. i 4. RAZREDA ZRAKOPLOVNI TEHNIČAR IRE i ZIM

                         

Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina i Ministarstvo obrane postigli su značajnu nadogradnju suradnje koja će kvalitetnim učenicima omogućiti ne samo stipendiju za vrijeme školovanja već i zapošljavanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i razvoj kroz profesionalnu vojnu karijeru.

Izvrsne su to novosti za sadašnje i buduće učenike, a koje su potvrđene i na jučerašnjem roditeljskom sastanku učenika i roditelja 3. i 4. razreda IRE i ZIM smjera s predstavnicima Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Glavnog stožera Oružanih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Značajno je to proširenje suradnje koja se već provodila kroz zajedničke aktivnosti poput pohađanja praktične nastave učenika Zrakoplovne škole u postrojbama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Obzirom na skoru nabavu novog višenamjenskog borbenog zrakoplova nameće se potreba za školovanim kadrom za održavanje zrakoplova te je Odlukom ministra Damira Krstičevića omogućeno stipendiranje učenika Zrakoplovne škole koji uz određene preduvjete ostvaruju pravo na zapošljavanje, a zatim i nastavak vojne karijere.

U predstavnicima Ministarstva obrane ,Glavnog stožera i Hrvatskog ratnog zrakoplostva u prepunoj dvorani učenici i roditelji mogli su postaviti pitanja vezana uz uvjete za ostvarivanje stipendije i sve ostalo vezano uz nastavak obrazovanja i stručnog usavršavanja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, odnosno ostvarivanje profesionalne vojne karijere kao zrakoplovnih tehničara. Učenici su se upoznali sa svim koracima koje je potrebno odraditi da bi ostvarili karijeru zrakoplovnog tehničara pri HRZ od temeljne vojne obuke pa sve do specijalističke obuke za određeni tip zrakoplova i karijere u HRZ i PZO.Interes učenika za ostvarivanje prava na stipendiju i  bio je izuzetno velik.

Ovaj oblik suradnje s Ministarstvom obrane i Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom veliki je korak te uz ostvarivanje određenih preduvjeta svakog pojedinca te omogućava direktno zapošljavanje učenika Zrakoplovne škole što je odlična veza strukovne škole s potrebama tržišta rada.

U sljedećoj školskoj godini planirana  je mogućnost proširivanje stipendiranja i na učenike 2. razreda IRE i ZIM.

U nastavku Odluka i svi potrebni uvijeti za ostvarivanje prava na stipendiju;

ODLUKA O DODJELI UČENIČKIH STIPENDIJA

PRIJAVNI OBRAZAC ZA STIPENDIRANJE

      


 


LIDRANO 2018. – OPĆINSKA I ŽUPANIJSKA RAZINA

Naši učenici su i ove godine sudjelovali na općinskoj i županijskoj razini Lidrana 2018.

Na Lidranu 2018. – općinska razina koji se ove godine održao 26. 1. 2018. u Ekonomskoj školi Velika Gorica naši učenici i njihovi mentori sudjelovali su u raznim kategorijama:

  • Kategorija: literarni rad

Učenik: Vito Kurtić, 1. ZP

Naslov rada: Moj prijatelj mobitel

Ime i prezime mentorice: Dobrila Arambašić-Kopal, prof

  • Kategorija: literarni rad

Učenik: Janko Torgal Kiš, 1. ZIM

Naslov rada:  Pjesme

Ime i prezime mentorice: Dobrila Arambašić-Kopal, prof.

  • Kategorija: dramsko-scensko stvaralaštvo (kazivanje poezije: pjesma u stihu)

Učenica: Matea Tomašić, 1. ZP (Ana Horvat Riječi)

Ime i prezime mentorice: Dobrila Arambašić-Kopal, prof.

  • Kategorija: dramsko-scensko stvaralaštvo (kazivanje poezije: pjesma u stihu)

Učenik: Mata Jurić, 3. IRE (Blaga Dimitrova Letjelište)

Ime i prezime mentorice: Dobrila Arambašić-Kopal, prof.

  • Kategorija: literarni rad

Učenik:  Erik Vučilovski, 4. ZP           

Naslov rada: Čovjek u crnom kaputu

Ime i prezime mentorice: Nina Selman Hrvatić, prof.

  • Kategorija: dramsko-scensko stvaralaštvo (kazivanje poezije)

Učenica: Roberta Malnar, 2. ZP (Tea Benčić Rimay Preboljet ću te)

Ime i prezime mentorice: Nina Selman Hrvatić, prof.

  • Kategorija: radijska emisija Idi pa vidi

Učenici: Dora Jakševac, 4. ZP  i Nikola Lovro Pračinec, 4. ZP

Ime i prezime mentorice: Nina Selman Hrvatić, prof.

Na višu, županijsku razinu Lidrano 2018., koja je održana 13. 2. 2018. u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić u Zaprešiću bili su upućeni:  

Učenik Janko Torgal Kiš, 1. IRE s literarnim radom Pjesme, mentorice: Dobrila Arambašić-Kopal, prof.

Učenica Roberta Malnar, 2. ZP s kazivanjem poezije; dramsko-scensko stvaralaštvo

 (Tea Benčić Rimay Preboljet ću te), mentorice: Nina Selman Hrvatić, prof.

 

Učenici Dora Jakševac, 4. ZP  i Nikola Lovro Pračinec, 4. ZP kao autori radijske emisije Idi pa vidi, mentorice: Nine Selman Hrvatić, prof. Za Lidrano 2018. – predloženi su za smotru na državnoj razini. 

Čestitamo svim sudionicima, a naročito spomenutim autorima (Dora Jakševac, 4. ZP  i Nikola Lovro Pračinec, 4. ZP) radijske emisije i njihovoj mentorici (Nini Selman Hrvatić, prof.)!

Kao šećerlema na kraju, literarni radovi naših učenika


 

 


OBILJEŽAVANJE TJEDNA PSIHOLOGIJE

                                         

Već 11. godinu zaredom krajem veljače u čitavoj Hrvatskoj psiholozi na svojim radnim mjestima promoviraju psihologiju kao znanost i struku kroz Tjedan psihologije. Ove godine, Tjedan psihologije će se obilježiti i u našoj školi i to radionicama naziva "Bijeg ili borba" namijenjenih učenicima trećih razreda. Voditelji radionica bit će Ivana Čorić, profesorica, te njeni gosti, svjetska prvakinja u boksu Ivana Habazin i glumac Petar Strugar. Oni će zajedničkim snagama sa učenicima trećih razreda prolaziti kroz teme motivacije i sporta, spolnog neodgovornog ponašanja među adolescentima, rekreativnog korištenja droga, ilegalnih borbi i ilegalnih načina zarade. Podlogu za radionice predstavlja film „Jesen samuraja“ koji u pozadini obrađuje navedene teme. 

Ivana Habazin (28) rođena je u Zlataru. Ivana je magistra teologije, polaznica specijalističkog studija međunarodnih odnosa i diplomacije na Višoj školi Dag Hammarskjold u Zagrebu te studentica prava, a uz sve to i bivša te, uvjerena je, i buduća svjetska prvakinja u boksu, u velter kategoriji. Ivana se cijeli život bavi sportom (nogomet, košarka, odbojka, stolni tenis...). Boksom se odlučila baviti sa 19 godina. Iza sebe ima 20 mečeva i 17 pobjeda te samo tri poraza. Boksala je diljem svijeta (Norveška, Danska, Švedska, Belgija, Njemačka, Crna Gora, Bosna i Hercegovina...). Film koji se o Ivani snimao nekoliko godina, naziva Djevojka od nula dolara te koji će uskoro biti prikazan na HRT-u, osim što je dokumentaran, svakako je i motivacijski jer vjerno prikazuje kako je uz motivaciju i upornost moguće gotovo bez ič ega doći čak i do titule svjetske prvakinje.

Petar Strugar (29) rođen je na Cetinju u Crnoj Gori gdje nakon završene srednje škole na ponešto neobičan način upisuje i Fakultet dramskih umjetnosti. Već na trećoj godini fakulteta dobiva zahtjevnu filmsku ulogu zbog koje je morao naučiti igrati nogomet i usavršiti srpski naglasak. Stoga je Petar zamrznuo svoje studiranje i u potpunosti preselio u Beograd. Nakon što je imao jednu od glavnih uloga u dva djela filma „Montevideo“ Dragana Bjelogrlića, Strugar je glumio u TV serijama, sve do hit komedije Mali Budo (2014) za čije se potrebe morao udebljati 20 kilograma. Godinu dana kasnije dobio je ulogu  Vladice Simonovića u akcijskoj komediji „Jesen Samuraja“ (2016). Za ovu ulogu Petar se intenzivno pripremao godinu i o sam mjes eci. U posljednje vrijeme Petra smo mogli vidjeti i u hrvatskoj sapunici „Prava žena“ te filmu „Stado“ Nikole Koje (2016). Petar živi u Beogradu gdje trenutno radi kao glumac - kaskader te se priprema za kazališnu predstavu „Boje šteka“ koja svoju premijeru ima za manje od mjesec dana. Osim glumom, Petar se čitav život bavi sportom (jahanje, odbojka, jiu-jitsu, ronjenje na dah, alpinizam, akrobatika, taktičko pucanje). Najviše uživa u društvu svojeg trogodišnjeg sina. Malo je manje poznato da se Petar bavi i humanitarnim radom.

      

Pripremila: Ivana Čorić, mag. psych.


 


TERENSKA NASTAVA U SALZBURG

                         

Kako bi dopunili teorijska znanja i pobliže shvatili njihovu primjenu iz stručnih predmeta, njemačkog jezika i geografije, za učenike 2.zp i 3.zp razreda organizirana je dvodnevna terenska nastava u Salzburg u Austriji i njegovu okolicu 14. i 15.12.2017. Strukovne sadržaje učenici su obogatili posjetom Red Bull- ovom Hangaru 7 koji se nalazi na samoj zračnoj luci u Salzburgu, a sadrži impresivnu kolekciju povijesnih zrakoplova kojima mogu upravljati samo piloti s posebnom dozvolom koji čine tim The Flying Bulls-a. Posebno je zanimljivo da se među zrakoplovima nalazi i DC-6B, avion Josipa Broza Tita, zatim kapsula Felixa Baumgartnera uz pomoć koje je skočio s visine od preko 39 km te brojne Red Bull-ove formule za utrke. Učenici su imali priliku progovoriti koju riječ na njemačkom jeziku šetnjom predivnim centrom grada gdje su posjetili božićni sajam, katedralu, utvdru Hohensalzburg, glavnu ulicu Getreidegasse, čuveni trg Residenzplatz s najužom kućom na svijetu i romantičnim konjskim zapregama kao i mnoge druge kulturne znamenitosti. Pravo geografsko otkriće bio je posjet rudniku soli Salzwelten u Bad Duerrnbergu. Učenici su doživjeli pravu avanturu u rudarskim odijelima vozeći se rudarskim vlakićem, brodićem po podzemnom jezeru i spuštanjem niz adrenalinski tobogan. Također, imali su priliku prijeći granicu Njemačke i Austrije ispod površine Zemlje...i to bez putovnice. Učenike su na terenskoj nastavi pratili nastavnici Ksenija Demut, prof.njemačkog jezika, Nenad Mudrinić, prof.geografije i povijesti i Karmela Boc, prof. grupe stručnih predmeta.

Učenici su dojmove o terenskoj nastavi izrazili kroz nekoliko ozbiljnih i manje ozbiljnih misli:

"Salzburg je grad u kojem se rađaju nove ljubavi i u kojem na morate znati njemački."

"Bosanski čevapi bolji su u Salzburgu, nego u Sarajevu."

"U Salzburgu ima više konja nego crkvi."

"Tito je umro davno, ali njegov avion živi vječno."

"U toaletu Hangara 7 imaju bajkovite bukete cvijeća i mirišljave ručnike - očito nemaju novaca za toalet papir."

"Vožnja brodom ispod zemlje je moguća."

"Bez kartanja nema izleta."

      

              


 


Volonterski sajam u Velikoj Gorici

Na Međunarodni dan volontera 5.12.2017. Učenici naše škole (2.ZIM: Mirko Hribar; 3.ZP: Karla Abramović, Patricija Kotrman, Štefica Medved, Margareta Mihaljević, Tina Rea Takač) u pratnji pedagoginje sudjelovali su  na 1. volonterskom sajmu u Velikoj Gorici, održanom u Srednjoškolskom centru. Sajam je okupio postojeće i buduće organizatore volontiranja u Velikoj Gorici, a njime je ujedno obilježeno otvorenje Volonterskog centra Velika Gorica. VCVG je projekt nastao suradnjom Udruge Zamisli, KUD-a Čiče i Grada Velika Gorica, a kojeg je financijski podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt je već predstavljen organizatorima volontiranja, velikogoričkim organizacijama i institucijama, te je u sklopu aktivnosti projekta provedena edukacija o menadžmentu volontera na kojoj su sudjelovali i predstavnici ZTŠ-a: stručna suradnica knjižničarka Tihana Strmo i učenik Franko Budin.

U skladu s volonterskim aktivnostima u lokalnoj zajednici, 5.12.2017. službeni je dan osnivanja Volonterskog kluba Zrakoplovne tehničke škole. Voditelj Kluba je učenik 3.ZIM razreda, Franko Budin, a koordinatorica pedagoginja Genoveva Stanić.

                             


 

 


Predavanje za maturante

                          

Povodom obilježavanja studenog kao mjeseca muškog zdravlja, u utorak  28.11.2017. dr. sc. Marija Gamulin, prim, dr.med., voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja  za liječenje tumora testisa, održala je predavanje za sve maturante o ranom otkrivanju tumora testisa. Rak testisa najčešći je tumor muškaraca mlađe životne dobi, zbog toga je važno mlade educirati o samopregledu koji im može spasiti život. Pojava tumora ne može se spriječiti, ali ranim otkrivanjem šanse za izlječenje su 100%


 


PREDAVANJE EDUKACIJOM PROTIV RAKA DOJKE

 

U petak, 20.10.2017. godine održano je predavanje-edukacija o samopregledu dojki za maturantice. Predavanje je održala gđa. Đurđa Dehin, predsjednica  Udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.


 


DAN OTVORENIH VRATA FAKULTETA PROMETNIH ZNANOSTI

U utorak, 17. listopada 2017. g., na znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, Fakultet prometnih znanosti organizirao je Dan otvorenih vrata za 150 učenika srednjih škola i gimnazija. Učenici su prisustvovali uvodnom predavanju i okruglom stolu na kojem su fakultet i njegove studijske programe, te mogućnosti nakon studiranja predstavili članovi uprave i pročelnici odsjeka. Nakon toga učenicima je prezentiran rad pojedinih laboratorija.

(preuzeto s internetskih stranica FPZ-a)

     

      


DAN KARIJERA U OSNOVNOJ ŠKOLI ZAPRUĐE

U četvrtak, 12. listopada 2017.g. učenici i nastavnici Zrakoplovne tehničke škole prvi su put sudjelovali na  Danu karijera  u Osnovnoj školi Zapruđe u Zagrebu. Događanje se održava treću godinu zaredom i okuplja različite srednje škole s područja Zagreba i Zagrebačke županije koje prezentiraju svoje obrazovne programe učenicima sedmih i osmih razreda. Posebna  pažnju posvećuje se promociji strukovnih zanimanja. Zbog velikog interesa, predstavljanje je održano u dva termina. Nastavnica računalstva Ivana Paulin i pedagoginja Genoveva Stanić održale su kratko informativno predavanje, nakon čega su učenici drugih i četvrtih razreda Matej Krnjić, Josip Hodak, Vedran Stanešić, Marko Peseki, Paula Petić i Antun Patrik Popijač odgovarali na pitanja osnovnoškolaca i dali vlastiti pogleda na školovanje u ZTŠ-u.

    

    


 


POSJET HRABROM TELEFONU

Članovi Vijeća učenika u pratnji pedagoginje posjetili su Hrabri telefon povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja 10.10.2017.  

Psihologinja Sara Lulić, programska koordinatorica Hrabrog telefona, održala je zanimljivo interaktivno predavanje za učenike, pri čemu je istaknula doprinos pojedinca u stvaranju pozitivne razredne klime. U drugom dijelu predavanja psihologinja je odgovarala na učenička pitanja, nakon čega je slijedio obilazak prostorija Hrabrog telefona.

Hrabri telefon je nevladina, neprofitna organizacija osnovana s ciljem pružanja direktne pomoći i podrške zlostavljanoj i zanemarenoj djeci i njihovim obiteljima, ali i rada na prevenciji zlostavljanja i zanemarivanja kao i neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži.

U svojem radu Hrabri telefon se vodi načelima dostupnosti (sve aktivnosti i usluge su besplatne za krajnje korisnike); povjerljivosti (informacije o korisnicima se koriste isključivo za statističke obrade i analize i nisu dostupne javnosti) te najboljih interesa djeteta (savjetovanje i podrška usmjeravane su ovim načelom).

    

    


 


Predavanje o Faustu Vrančiću

U knjižnici Galženica održano je zanimljivo predavanje o Faustu Vrančiću. Gost - predavač,  dr.sc. Marijana Borić, voditeljica projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti, uz kratku priču o njegovom životu govorila je i o njegovim djelima i postignućima. Predavanju su prisustvovali učenici prvih razreda naše škole.

       

              


 


Maturalno putovanje u Crnu Goru

Zrakoplovce-maturante očarala Crna i predivna Gora

Ovogodišnji maturanti naše Škole odabrali su Crnu Goru kao odredište njihove ekskurzije. Na putu prema jugu, nezaobilazno je bilo pojesti ćevape u  Sarajevu i pogledati skok sa Starog mosta u Mostaru. Crna Gora očarala nas je svojim prirodnim ljepotama. Uspon na 1660 mnv NP Lovćena nije lagan, ali pogled s vrha i Njegošev mauzolej svaku muku tjeraju u zaborav. Vožnja uskim serpentinama do Manastira Ostrog zaista je uzbudljiva, a da nas uspješno i spusti s te okomite stijene zamolili smo njihovog univerzalnog sveca Vasilija.

Kanjon tirkizne rijeke Pive i Tare vodili su nas do početne točke raftinga. Vožnja Range Roverima, topla odijela za ledenu Taru, veslanje uzburkanim brzacima, domaća šunka, pastrva, teletina ispod peke i rađanje rijeke Drine nikoga nisu ostavili ravnodušnim. No, nema Crna Gora samo planine. Pogled na prekrasni otočić Sveti Stefan i vožnja Skadarskim jezerom s pogledom na Albaniju opustili su već umorne djevojke i mladiće. Smještaj u Budvi s mnoštvom diskoteka, barova, restorana o otočićem Hawaii bio je pun pogodak za svako uho i nepce.

Za kraj putovanja, posjetili smo tzv.Mali Dubrovnik ili Kotor, a na kraju i pravi Dubrovnik. Učenike su na putovanju pratili nastavnici Krešimir Lušić, Marijan Ivanković i Karmela Boc.

     

Više fotografija u stranici-Galerija.


 


Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina među 20 najpopularnijih strukovnih škola

                                                                                                                                                      

 http://www.srednja.hr/upisi-u-srednje/20-najpopularnijih-strukovnih-skola-hrvatskoj-koje-ove-godine-birali-ucenici/

http://www.srednja.hr/upisi-u-srednje/provjerite-s-koliko-se-najvise-bodova-ucenici-upisuju-40-popularnih-hrvatskih-skola/

INFO: www.srednja.hr


 


ZRAKOPLOVCI NA ZNANSTVENOM PIKNIKU

     

Pod sloganom „Znanost je zabavna!“ od 26. - 28. svibnja 2017. godine u prostoru Jadran filma u Zagrebu održao će se šesti Znanstveni piknik u organizaciji Udruge profesor Baltazar, Zadruge ZEZ, Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet i Instituta Ruđer Bošković,a na Pikniku su tijekom tri dana organizirane kreativne tehničke, znanstvene radionice koje su  predstavile svoje djelatnosti, a među njima predstavila se i Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina.

Program Znanstvenog piknika sastoji se od niza predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa, kazališnih edukacijskih predstava i sličnih interaktivno-edukativnih i umjetničkih formata koje provode brojne udruge, znanstvene institucije, studentske sekcije, osnovci i srednjoškolci, te pojedinci, zaljubljenici u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva.

Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina je jedna od sudionika koja se od ove godine  uključila u ovo događanje sa ciljem popularizacije zrakoplovstva i zrakoplovne tehnike.

Posjetioci su se tijekom ova tri dana mogli upoznati sa mnogim stvarima vezanim uz zrakoplovstvo. Učenici i nastavnici su uz pomoć različitih modela,instrumenata kao i uz  pomoć prave jedilice upoznali zainteresirane posjetioce s osnovama aerodinamike, konstrukcijom zrakoplova i zrakoplovnih motora.

Osim prezentacije i predavanja posjetioci su mogli sastaviti drvene modele zrakoplova i sjesti za „upravljač“ jedrilice.

http://www.cityportal.hr/foto-goricki-ucenici-poducavali-o-aerodinamici-i-zrakoplovstvu/

    

    


 


TERENSKA NASTAVA UČENIKA DRUGIH RAZREDA U ZADAR

    

Praćena predivnim sunčanim vremenom održana je još jedna terenska nastava svih 2. razreda ZTŠ R. Perešina.

Prvoga dana obišli smo čarobne Rastoke koje s pravom nazivaju Plitvice u malom i upoznali se s tradicionalnim načinom života, arhitekturom, mljevenjem brašna mlinskim kamenom ili pranjem veša u prirodnoj perilici rublja zahvaljujući kombinaciji prirodne snage vode i domišljatosti stanovnika koji su znali iskoristiti ljepotu i snagu Slunjčice na utoku u Koranu.

Nastavili smo put Zadra gdje su učenici 2.ZP razreda obišli Zračnu luku Zadar i upoznali se s njenim radom, od prijema putnika i prtljage do kontrole leta i kontrolnog tornja.

Mogli bismo reći da im donosimo sreću jer kad smo 1. puta bili tamo prije 15 godina ZL je imala promet od 60 000 putnika a sada su narasli na preko 500 000.

Za to vrijeme učenici 2.ZIM i 2.IRE razreda obišli su obližnju vojnu bazu Zemunik gdje već radi nekoliko naših bivših učenika . Kanaderi, Air Tractori, Pilatusi Krila oluje, školski Zlinovi, helikopteri, muzejski primjerci brojnih zrakoplova… i još puno toga, jedva da je bilo dovoljno vremena da se upoznamo sa svime,a posebna atrakcija je bilo upoznavanje s američkim helikopterom Kiowa Warrior OH-58D.

Na red je došao i sami  grad Zadar. Opet smo se razdvojili, učenici 2.ZP podjelili su se u 5 grupa i krenuli u orijentacijski zadatak da pronađu po 5 znamenitosti unutar starog grada na poluotoku.

Zadnja točka svim grupama bile su Morske orgulje gdje su turistički vodiči iz svake grupe po jedan morali na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku prezentirati Zadar, otoke i sjevernu Dalmaciju.

2.IRE i 2.ZIM za to su vrijeme u pratnji turističkog vodiča obišli Zadar i njegove kulturno-povijesne spomenike.

2. dan uputili smo se u NP Krka koji je u svibnju možda i najatraktivniji zbog bogatstva vode i sveopćeg zelenila. Veći dio učenika odlučio se i za plovidbu modro-zelenom Krkom do otočića Visovca a ostatak je izabrao šetnju beskrajnim stazicama i drvenim mostićima kroz samo srce nacionalnog parka.

Najhrabriji su se na kraju i okupali na uređenom kupalištu podno Skradinskog buka.

Poslije ukusnog ručka u restaurantu Visovac krenuli smo na put kući uz pjesmu i smijeh.

     

     

     

     

                


 


TERENSKA NASTAVA UČENIKA PRVIH RAZREDA U MÜNCHEN

                                                                                                                             

U početku strukovnog srednjoškolskog obrazovanja treba, prije svega, djelovati motivacijski na učenike. Terenska nastava najbolji je način da se učenicima približi njihovo potencijalno područje rada i da iskustveno započnu promišljanja o pojedinim aspektima struke. Stoga, ove školske godine odlučili smo realizirati dvodnevnu terensku nastavu u Münchenu u Njemačkoj 11. i 12.svibnja 2017.

Deutsches Museum, najveći svjetski muzej znanosti i tehnologija s oko 28 tisuća izložbenih primjeraka, omogućio je odličan uvod u tehnološki, tehnički, organizacijski, ali i ekonomski aspekt djelovanja prometa. Kako bismo učenicima omogućili pogled na suvremeni i razvijeni zračni promet, posjetili smo Zračnu luku Franz Josef Strauss u Münchenu koja s godišnjim prometom preko 40 milijuna prihvaćenih i otpremljenih putnika, 337 tisuća tona tereta i 380 tisuća polijetanja i slijetanja zrakoplova zauzima drugo mjesto u Njemačkoj, a trideset i sedmo u svijetu na listi najprometnijih zračnih luka.

Iako je planiran kao fakultativni dio programa, obilazak Allianz Arene i BMW Welta za učenike je predstavljao sadržaje koji se nikako nisu smjeli zaobići.

Naravno, oduševile su nas i kulturne znamenitosti Münchena, među kojima svakako želimo istaknuti pogled s Crkve sv.Petra i okretanje figura uz glazbu na Gradskoj vijećnici na glavnom gradskom trgu Marienplatzu.

Učenike su na terenskoj nastavi pratile nastavnice Genoveve Stanić, Sandra Lukac i Karmela Boc.

  

   

 

Više fotografija u Galeriji


 


POSJET HRT-u

                                                                                                                                           

Učenici na edukaciji za radijsko stvaralaštvo- Dora Jakševac i Nikola Lovro Pračinec uz pratnju  profesora Stjepana Pripeljaša i Nine Selman Hrvatić .

Pozivom na Državnu smotru LiDraNo 2017.  nije završen posao stvaranja radijskih emisija, već se otvara novi krug napredovanja kroz edukaciju što je učenicima omogućio gospodin János Römer, koji je i sam, nekadašnji učenik naše Škole, zaljubljenik u zrakoplovstvo.

 

Posjet HRT-u obuhvatio je dragocjene informacije o razvoju hrvatskoga radija i televizije,o čemu svjedoče i nekadašnji tipovi kamera, audio-zapisa, dragocjena fonoteka, prostori u kojima se kreće mnoštvo umjetnika i stručnjaka uz koje se stvaraju najrazličitiji žanrovi emisija vrlo uglednih autora što osvajaju i značajne uspjehe na svjetskoj razini.

 

Boravak je obuhvatio i promatranje  izravne realizacije Dnevnika u 19.00 sa svim prilozima i izravnim uključivanjima iz drugih studija kao i sa sportskih terena.Sve je dosta podsjetilo na preciznu organizaciju vođenja poslova poput prihvata i otpreme putnika i zrakoplova. Naprosto sve mora "štimati" jer začas može doći do posljedica koje se ne mogu popraviti.

 

Zanimljivo je bilo vidjeti različite vrste studija i montaže, kao i gluhu sobu i studio za postizanje raznih efekata u dramskom programu. Jednom riječju - zadivljujuće.

 

Kruna posjeta je bilo sudjelovanje u stvaranju završnoga dijela emisije Jánosa Römera,u rubrici Put pod noge, na temu simulacije letenja uz pomoć vlasnika jedinstvenoga simulatora A320, u Republici Sloveniji.

 

Uz gospodina Jánosa Römera učenici  su imali priliku upoznati sve faze stvaranja emisije, od prikupljanja materijala preko snimanja poveznih tekstova, montiranja efekata do cjelokupne montaže.

 

Najveće iznenađenje nastupilo je onog trena kad je gospodin János Römer uveo učenicu Doru u studio i njezinu najavu uključio u svoju emisiju.

 

           

           


 

 


ZRAKOPLOVCI NA PRVOM AIRVG 2017.

                                                                                                                                                            

U subotu, 13.05.2017. održan je prvi AIRVG 2017. na kojem je se kao sudionik predstavila i naša Škola kao potpisnik povelje prijateljstva Velika Gorica-grad zrakoplovstva.

Letački program koji je započeo oko 14 sati otvorio je MiG-21 UMD "kockica" kao glavna atrakcija. Nakon njega je formacija od 3 zrakoplova Aerokluba Velika Gorica napravila prelet i program. Uz mnoštvo generalne avijacije, tu je još bio i program helikoptera Zrakoplovne jedinice Specijalne jedinice MUP-a EC-135- P2+, helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171sh, a završni dio programa izvela su Krila Oluje u formaciji 6 zrakoplova PC-9.

Od statičke izložbe, posjetitelji su mogli u hangaru pogledati dva zrakoplova Canadair CL-415, Air Tractor AT-802, dva MiG-21, Mi-8MTV-1 i Mi-171Sh, mnoge druge zrakoplove generalne avijacije te MiG-21 "Osvetnik Dubrovnika". Za zrakoplove u kojima je bilo dopušteno ući i pogledati najčešće se čekalo u redu. 

Uz našu školu predstavili su se i ostali potpisnici povelje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana, Međunarodna zračna luka Zagreb, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Zrakoplovno-tehnički centar Velika Gorica, Croatia Airlines, Trade Air , Veleučilište Velika Gorica, Aeroklub Velika Gorica, Grad Velika Gorica i Turistička zajednica Velike Gorice.

      

       

       

       


ZRAKOPLOVCI ISPRATILI GRIPEN

                                                                                                                             

Učenici koji pohađaju izborni predmet Osnove zrakoplovstva posjetili su u četvrtak, 4. svibnja 2017. 91. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu.U pratnji učenika bili su nastavnici Sanda Gaković i Stjepan Pripeljaš.

Svrha njihova posjeta bila je upoznavanje s borbenim avionom JAS 39 Gripen Mađarskog ratnog zrakoplovstva koji je doletio iz zrakoplovne baze Kecskemét za potrebe prezentiranja sposobnosti navedenog borbenog aviona.

Tijekom posjete dočasnici Mađarskog ratnog zrakoplovstva upoznali su učenike s načinom održavanja Gripena te pojedinim suvremenim sustavima aviona. Učenici su iskoristili jedinstvenu priliku susreta s najnovijim tehnološkim rješenjima ovog borbenog aviona te su na mnoga postavljena pitanja dobili odgovor stručnjaka koji održavaju i opslužuju Gripen za letenje. Nakon razgledavanja aviona učenicima zainteresiranim za poziv vojnog pilota omogućeno je i letenje na simulatoru Gripena.

Najveće uzbuđenje uslijedilo je nakon startanja borbenog aviona JAS 39 na stajanci 91. zrakoplovne baze te praćenje njegova odlaska u matičnu bazu u Mađarskoj. Gripen je nakon polijetanja niskim preletom pozdravio hrvatske zrakoplovce koji su dva dana bili domaćini kolegama iz susjedne i prijateljske zemlje. Piloti borbenog aviona MIG-21Bis, koristeći priliku za uvježbavanje procedura presretanja ciljeva u zračnom prostoru, ispratili su Gripen iz zračnog prostora Republike Hrvatske.

Info/foto: HRZ i PZO

       

        


USPJEH NAŠEG RECITATORA NA 43. REGIONALNOJ DOMIJADI

Naš učenik Nino Arbanas, 4. ZIM, kao korisnik Učeničkog Doma Ivana Mažuranića, Zagreb, postigao je na 43. regionalnoj Domijadi 2. mjesto u recitiranju pjesme Branislava Glumca Zavodnik. Domijada je održana  5. – 6. 4. 2017.u Kulturnom centru Travno, Zagreb.

O spomenutom uspjehu svjedoči skenirana srebrna medalja koju smo u Školi vidjeli i uživo te Bilten kulturnog stvaralaštva na 43. regionalnoj Domijadi jer ove godine učenici Doma nisu dobili pisano priznanje.

N. Arbanas je za Domijadu odabrao pjesmu koju je recitirao i na Županijskom Lidranu 2016. (mentorica je bila Dobrila Arambašić-Kopal, prof.), a na Domijadu ga je vodila odgajateljica Ivana Šepetavac, prof., na čemu sam joj zahvalna. Za one koji ne znaju, Domijada je tradicionalno natjecanje učeničkih domova u glazbi, plesu, dramskom izričaju, folkoloru i recitaciji.

Čestitamo učeniku Nini Arbanasu na postignutom uspjehu!

 

          Dobrila Arambašić-Kopal, prof.


 


Zrakoplovci ponovno na Državnoj smotri -LiDraNo 2017.

   Državna smotra LiDraNo 2017., održala se u Primoštenu od 22. do 24. ožujka za učenike i mentore srednjih škola.Zrakoplovci  već desetu godinu sudjeluju, a osmi put su pozvani na Državnu smotru u kategoriji radijskoga stvaralaštva. Ovaj put odabrali su za temu zbrinjavanje izbjeglica u Hrvatskoj, pod naslovom "Imam svoj stav".

Emisiju su snimili Dora Jakševac i Lovro Nikola Pračinec, iz 3. ZP razreda uz mentoricu Ninu Selman Hrvatić.

 Emisiju je na Smotru odabralo i sudionike pozvalo stručno Povjerenstvo u sastavu:

1. Adriana Tomašić, magistra javnih medija, Hrvatski radio, Dubrovnik

2. Lada Martinac Kralj, dramaturginja, Hrvatski radio, Zagreb

3. Srđan Nogić, tonski snimatelj, Hrvatski radio, Zagreb

4. dr. sc. Marijana Češi, Agencija za odgoj i obrazovanje, Zagreb

    (članica središnjeg odbora)

Dojmovi sa Smotre – Dora Jakševac, 3. ZP

Biti pozvan na Državnu smotru LiDraNo je velika stvar jer Smotra govori o našimsposobnostima i trudu. Snimajući radijsku emisiju nismo mogli znati hoće li nas zvati ili ne, no ipak je uvijek  postojao mali tračak nade da ćemo uspjeti.Za mene je Državna smotra bila novo iskustvo. Mogli smo naučiti nove stvari vezane uz montiranje i snimanje radijskih emisija, ali i poboljšati već stečena znanja.Odsjeli smo u hotelu Zora, u gradu Primoštenu, koji je iz hotelskih soba pružao pogled na naše more.Na okruglim stolovima, gdje smo slušali sve pozvane radijske emisije, mogli smo čuti različite teme i poruke emisija. Naša emisija je dobila veliki pljesak i svi su je pohvalili baš zbog univerzalnosti teme i truda pri skupljanju materijala.Ne bojte se pokazati svoj talent, probajte nove stvari ako zapnete kod starih, ali najvažnije je da ne odustajete.Baš zbog strpljivosti i ulaganja truda Lovro i ja smo bili i počašćeni dvodnevnim "izletom" na LiDraNo. Stekli smo nova prijateljstva, upoznali mlade ljude iz cijele Hrvatske i razmijenili svoja znanja.

Nadam se da će i sljedeća školska godina biti nadahnuta novim idejama i da ćemo ponovo postići ovako dobar rezultat.

     


 


Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina domaćin državnog natjecanja u obrazovnom sektoru -Promet i logistika

U Šibeniku održano 20. Državno natjecanje učenika srednjih strukovnih škola u obrazovnom sektoru promet i logistika

U organizaciji državne Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina, u Šibeniku se od 28. do 30. ožujka 2017. g. održalo 20. državno natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za obrazovni sektor promet i logistika.

Natjecanje se već tradicionalno održava u hotelskom naselju Solaris, a prvi put je domaćin naša Škola. Učenici su svoje  znanje odmjerili u natjecateljskim disciplinama; tehničar cestovnog prometa, tehničar za željeznički promet, zrakoplovni prometnik, tehničar PT prometa, tehničar za poslovne i financijske usluge, tehničar za logistiku i špediciju, vozač motornog vozila i pomorski nautičar.

Na otvaranju Državnog natjecanja kratkim su govorom sve uzvanike, učenike i njihove mentore, pozdravili su Zoran Smolić - zamjenik župana Šibensko-kninskog, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika - Danijel Mileta, ravnatelj Zrakoplovne tehničke škole  Rudolfa Perešina- Vedran Šarac, te svečano otvorio ovo natjecanje Branko Mikulić – predsjednik državnog povjerenstva,a na otvaranju je nazočio i direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe gospodin Dragan Bilać.

Prigodnim predstavljanjem kroz let, učenici Zrakoplovne škole su u tv i radio emisiji prisutnima približili svoju školu, struku, a i uspješno obilježili 40. obljetnicu postojanja škole, te glazbenim programom započeli ovo državno natjecanje.

Škola domaćin je kroz cijelo događanje promovirala zrakoplovstvo kao jednu od najvažnijih djelatnosti na području Grada i svojevrsni brend, kao i započeti projekt „Velika Gorica – Grad zrakoplovstva“. Svi sudionici natjecanja dobili su na poklon vrećicu koja je odisala zrakoplovstvom, a sve zahvaljujući Gradu Velikoj Gorici, Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, Veleučilištu Velika Gorica, TradeAir-u, CroatiaAirlines-u, Terističkoj zajednici grada Velike Gorice i Turističkoj zajednici Zagrebačke županije koji su pripremili prigodne poklone.

Na državnom natjecanju u Solarisu sudjelovalo je 49 učenika iz cijele Hrvatske, najboljima su uručene nagrade i priznanja. Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o. je pobjednicima u svakoj kategoriji darovala knjigu umirovljenog brigadira i vojnog pilota Vladimira Rajtara „Nebeski ratnici“.

Svima koji su nam pomogli u organizaciji i provedbi Državnog natjecanja iskreno se zahvaljujemo na svakom obliku pomoći.

    

    

    

     


Terenska nastava u Dubrovnik

                      

                      Foto: Ana Puž, 4.ZP

Terenska nastava; predmet/i: Prihvat i otprema tereta i zrakoplova; Kontrola letenja i osnove navigacije i Hrvatski jezik.

Razred: 4. ZP

Nastavnice:

Karmela Boc, prof. (organizatorica puta)

Dobrila Arambašić-Kopal, prof. (razrednica 4. ZP)

PLAN PUTA:

Ponedjeljak, 20. 3. 2017.

 9.40 – sastanak na MZLZ Zagreb

11.40 –  polijetanje u Dubrovnik

12.45 –  slijetanje i obilazak dubrovačke Zračne luke

...  – polazak prema smještaju (Hostel Dubrovnik), slobodno vrijeme (traženje večere)

Utorak, 21. 3. 2017.

  8.30  –  buđenje i odjava iz Hostela

  9.00 – doručak

11.00  – polazak prema starom gradu i obilazak znamenitosti (vodiči-učenici)

20.00 –  polazak prema Zračnoj luci Dubrovnik

21.50 –  polijetanje

22.45 –  slijetanje u ZG

Na put je išlo šesnaest (16) učenika /deset (10) mladića i šest (6) djevojaka/.

Učenici su, kao i mi nastavnice, stalno isticali neopisivu ljubaznost, gostoljubivost ljudi: dviju gospođa-domaćica, mladog vlasnika Hostela Dubrovnik, kao i svih ljudi koje smo susretali od vozača do trgovaca… nažalost, javni WC u Dubrovniku je uslužan samo ako imate točno 7 kn jer tamo nema zaposlenika, ljudi.

 Naš je Hostel bio udaljen 5 km od Dubrovnika, u Komolcu, mjestašcu u kojem se nalazi i Kapelica Marije od Navještenja, 15. st.  (graditelj Paskoje Miličević).

Komolac se nalazi na predivnoj, čistoj rječici Ombli (Rijeci Dubrovačkoj) za čiju se čistoću domaće stanovništvo naveliko bori, a mi od sveg srca želimo da uspiju u očuvanju te ne/dotaknute prirode!

Učenici-vodiči su u Dubrovniku izvijestili o spomeničkim znamenitostima.

           Foto: Josip Lučić, 4.ZP                        

          


 


Početak praktične nastave za naše učenike

U vojarni „Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici pripadnici Zrakoplovno-tehničke bojne 91. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a započeli su u ponedjeljak, 13. ožujka 2017. provođenje stručne praktične nastave za učenike četvrtih razreda Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina iz Velike Gorice.

Prvom satu stručne prakse bili su nazočni zapovjednik 91. zrakoplovne baze brigadir Michael Križanec i ravnatelj Škole Vedran Šarac. Obojica su izrazila zadovoljstvo početkom praktičnog dijela obuke budućih zrakoplovnih tehničara. Brigadir Križanec, također bivši učenik ove škole, istaknuo je važnost ovakvog vida suradnje napomenuvši da će praktični dio nastave provoditi zrakoplovno-tehničko osoblje 91. zrakoplovne baze koje posjeduje iznimno znanje i iskustvo, a koje će vrlo rado podijeliti s budućim nasljednicima.

Odlukom ministra obrane o provedbi praktične nastave učenika srednjih strukovnih škola u ustrojstvenim jedinicama Oružanih snaga RH od 28. rujna 2016. stvoren je preduvjet novog oblika suradnje srednjih tehničkih obrazovnih ustanova s Oružanim snagama RH.

Pripadnici HRZ-a i PZO-a, provođenjem praktične stručne nastave, imaju priliku polaznicima prenijeti specifična stručna znanja vezana za održavanje vojnih zrakoplova (aviona i helikoptera) kojima raspolaže Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana, ali i ukazati na mogućnosti i vrijednost zrakoplovne tehnike kojom se pruža zaštita zračnog prostora RH, daje potpora drugim granama Oružanih snaga RH i civilnim institucijama.

Stručna nastava provodi se pet dana u tjednu pri čemu jedan tjedan nastavu pohađaju učenici po programu IRE (instrumenti, radio elektrooprema), a drugi tjedan nastavu pohađaju učenici po programu ZIM (zrakoplov i motor).

Učenici četvrtog razreda Zrakoplovne tehničke škole koja nosi ime po heroju Domovinskog rata brigadiru Rudolf Perešinu, završetkom četverogodišnjeg školovanja imat će mogućnost zapošljavanja u Oružanim snagama RH kroz dragovoljno vojno osposobljavanje.

    

  

                                                                                        Tekst i foto: HRZ i PZO


 


IZLOŽBA HAZU-Tragovima Fausta Vrančića

Učenici 2.ZP/IRE/ ZIM na otvaranju izložbe u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Zagreb, 2. ožujka 2017. – U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 2. ožujka otvorena je izložba Tragovima Fausta Vrančića, postavljena povodom 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića ovog  hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa kao jedno u nizu događanja kojim HAZU obilježava ovaj jubilej. Izložbu je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, a  nazočni su bili učenici Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića iz Zagreba i Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina iz Velike Gorice.

        

U svom je govoru akademik Kusić istaknuo da su mladi jedan od prioriteta Hrvatske akademije koja je otvorena javnosti i okrenuta budućnosti, što posebno dolazi do izražaja tijekom manifestacija kao što su Dani otvorenih vrata HAZU, Noć muzeja i Noć knjige koje u velikom broju posjećuju upravo mladi.

„Faust Vrančić jedan je od najvećih Hrvata u povijesti, velika ličnost, renesansni čovjek, čovjek ispred svog vremena koji je zadužio ne samo hrvatsku znanost i kulturu, nego i europsku i svjetsku i po njemu su Hrvati postali prepoznatljivi. Svojim radom obuhvatio je i humanističke i tehničke znanosti, a njegovo ime danas nosi Državna nagrada tehničke kulture“, kazao je akademik Kusić, podsjetivši da je Vrančić u svom djelu Machinae novae objavio poznati crtež padobrana i niz drugih izuma, te da je Vrančić bio i autor prvog hrvatskog rječnika s 3500 riječi, Rječnika pet najuglednijih europskih jezika. Akademik Kusić je posebno zahvalio autorici izložbe i voditeljici projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu dr. sc. Marijani Borić, znanstvenoj suradnici Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU, jer popularizirajući Fausta Vrančića uspijeva animirati mlade.

Cilj ove multimedijske izložbe je sveobuhvatno prikazati Vrančićeve doprinose hrvatskoj i svjetskoj znanosti.  Izložba je  tematski podijeljena na nekoliko dijelova. Tematski dio vezan uz život i rad Fausta Vrančića izložen je na panoima na kojima je prikazano Vrančićevo stasanje u uspješnog renesansnog čovjeka koji se ostvario u različitim aspektima života, te njegovi najznačajniji doprinosi. Drugu tematsku cjelinu predstavljaju objavljena djela Fausta Vrančića. Tako su u vitrinama izloženi i komentarima popraćeni pretisci objavljenih Vrančićevih djela, među kojima je i Rječnik pet najuglednijih europskih jezika, latinskog, talijanskog, njemačkog, dalmatinskog/hrvatskog i mađarskog, a izložen je original Vrančićeva djela Život nikoliko izabranih divic. To je jedino djelo koje je Vrančić napisao na hrvatskom jeziku. 

Najdetaljnije je u okviru izložbe prikazan Vrančićev tehnički priručnik Machinae novae (Venecija, 1615./1616.) jedno je od kapitalnih djela iz područja europske tehničke literature na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Na izložbi je prezentirana i fizička rekonstrukcija „mlina s pokretnim krovom“ po skici Fausta Vrančića, djelo Ivana Reljića i dr. sc. Hrvoja Stančića napravljena u modernoj tehnici 3D ispisom.

Posjetitelji izložbe imaju priliku upoznati neke Vrančićeve ideje u okviru raznih igrica osmišljenih na njegovim projektima. Na izložbi se prikazuje i kratki film Sanjam o odrastanju Fausta Vrančića, kao i o nekim njegovim projektima. Posjetitelji također mogu pogledati projekciju četverodijelnog serijala o životu i djelu Fausta Vrančića, San o strojevima: Vatra, Zemlja, Voda, Zrak, te prelistati dijelo Machinae novae i peterojezični Vrančićev Rječnik u digitalnom obliku.

        


 


,,Zagrli za rijetke, zagrli lijepim riječima“

Hrvatski savez za rijetke bolesti pokrenuo je gore navedenu kampanju, kao nastavak kampanje ,,Zagrli za Guinness zagrli za rijetke!“, a u svrhu podizanja svijesti javnosti o potrebama ljudi koji boluju od rijetkih bolesti povodom obilježavanja Međunarodnoga dana rijetkih bolesti. Radilo se o pokušaju obaranja Guinessovog rekorda u broju prikupljenih fotografija zagrljaja objavljenih u foto albumu.

U 2017. godini, Hrvatski savez za rijetke bolesti nastavio je s kampanjom prikupljanja fotografija zagrljaja u znak podrške obiteljima i članovima obitelji, ali  i proširiti kampanju prikupljanjem dobrih želja. Lijepe želje u našoj Školi prikupili smo kroz aktivnosti Vijeća učenika i postavili drvo života sa željama učenika na dva mjesta u prostoru Škole. Fotofrafije pogledajte u prilog​u.


Terenska nastava 2.ZP i 3.ZP razreda u Veneciju

Prošlog petka, 16.prosinca 2016., realizirana je terenska nastava iz stručnih predmeta i talijanskog jezika za učenike 2.zp i 3.zp razreda. Učenici su posjetili Zračnu luku Marco Polo u Veneciji na kojoj su imali prilike upoznati se s tokovima i službama za prihvat i otpremu putnika i prtljage, mjerama zaštite zračnog prometa od nezakonitih djelovanja i specifičnostima same zračne luke. Ova zračna luka posebna je, prije svega, po svojoj geografskoj poziciji. Naime, zračna luka nalazi se na samoj obali Jadranskog mora, na samo 2 m nadmorske visine. Zbog toga, za razliku od većine zračnih luka koje imaju pristupne prometnice uglavnom cestovnog i željezničkog prometa, pristup ovoj zračnoj luci moguć je i s mora - taksi čamcima (eng. water taxi). Nakon toga, učenici su uživali u ugodnoj vožnji vaporettom do čarobne Venecije. Po dolasku, prošetali su predivno okićenim uličicama i razgledali glavne gradske znamenitosti: Kanal Giudecca, Riva Degli Schiavoni, Trg sv.Marka, Duždeva palača, Bazilika sv.Marka, most Rialto i kanal Grande. Bez obzira na hladno vrijeme, terenska nastava ostala je učenicima u toplom i lijepom sjećanju. Učenike su pratile nastavnice Ksenija Demut iz talijanskog jezika i Karmela Boc iz stručnih predmeta te nastavnik engleskog jezika Marijan Ivanković.


    

    

                            


 


Nagrada Grada Velike Gorice našoj Školi

ZAKLJUČAK Gradskog vijeća Velike Gorice o dodjeli javnih priznanja Grada Velike Gorice:

Zrakoplovno-tehnička škola Rudolfa Perešina-Nagrada Grada Velike Gorice „Zlatna turopoljska podgutnica“

Zrakoplovno-tehnička škola Rudolfa Perešina obilježava 40. obljetnicu djelovanja ove jedinstvene škole u Republici Hrvatskoj. Škola njeguje jedinstven i prepoznatljiv brend, te je kroz 40 godina tradicije djelovanja osposobljavala mnoge generacije stručnjaka u području zrakoplovne industrije, od kojih su danas mnogi zaposlenici svih značajnih zrakoplovnih subjekata na području Velike Gorice, od MZLZ-a, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Zrakoplovno tehničkog centra, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Croatia Airlinesa. Veliki broj učenika zaposlen je diljem svijeta te samim time su i veliki promotori Grada Velike Gorice, kao sjedišta zrakoplovne škole. Učenici i djelatnici kroz svoj zapaženi rad promiču i potiču kod novih generacija interes prema zrakoplovstvu. Ostvaruju višegodišnju suradnju sa svim subjektima u zrakoplovstvu na području Grada Velike Gorice i šire i potpisnici su Povelje prijateljstva – Grad zrakoplovstva. Škola nosi ime Rudolfa Perešina te kroz svoje djelovanje promiču domoljublje i uspomenu na lik i djelo Rudolfa Perešina. Nositelji su ministrovog priznanja za razvoj i promidžbu odgojno – obrazovnog sustava Republike Hrvatske u svijetu i Priznanja za uspješan i kreativan rad. 


     

    

    


 


Naša škola sudionik dana otvorenih vrata HRZ i PZO

U povodu 25. godišnjice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane organiziran je Dan otvorenih vrata u vojarni Pleso.Na Danu otvorenih vrata HRZ i PZO sudjelovala je i naša škola,a gdje smo zainteresiranim posjetiocima približili sve vezano uz mogućnost školovanja i upoznali ih sa specifičnostima zrakoplovne stuke.

Ovom prigodom svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane čestitamo 25. godišnjicu.

   

   


 


Hrvatska kontrola zračne plovidbe-predavanje

Već tradicionalno, dana, 21.11.2016. godine za učenike četvrtih razreda održano je zanimljivo predavanje o radu Hrvatske kontrole zračne plovidbe, kao i o mogućnostima zapošljavanja za zanimanja kontrolor zračne plovidbe.

Prezentaciju i predavanje održao je  gospodin Dragan Bilać, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe, na čemu se ovom prilikom zahvaljujemo.


          


 


18.studeni-Dan sjećanja na Vukovar

Udruga Moj Buševec organizira paljenje lampiona uzduž Sisačke i Zagrebačke ulice u Buševcu,a paljenju svijeća u znak sjećanja na Vukovar već treću godinu pridružili su se i učenici 3.ZP  razreda s razrednicom Karmelom Boc i pedagoginjom Jelenom Jelekovac Lukac.

Paljenjem svijeća duž Vukovarske ulice u svome gradu ili na drugome prigodnom mjestu odajemo počast onima koji su stradali braneći grad Vukovar i našu domovinu.


      


 


40. GODINA ZRAKOPLOVNE TEHNIČKE ŠKOLE RUDOLFA PEREŠINA

      26.listopada 2016. godine svečano smo obilježili 40. godišnjicu naše Škole.

                                         

Veliki jubilej obilježili smop svečanom akademijomu Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, a ispred POUVG-a postavili smo, u suradnji sa našim partnerima iz projekta “Velika Gorica – Grad zrakoplovstva”, šatore i prezentirali sve mogućnosti zrakoplovstva. Aeroklub Velika Gorica pokazao je svoju jedrilicu, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo prikazalo je zainteresiranim simulator letenja te prikazao kako izgleda kokpit zrakoplova MIG-21.

Na "sajmu zrakoplovstva" sudjelovali su CroatiaAirlines, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Veleučilište Velika Gorica, Turistička zajednica grada Velike Gorice, Međunarodna zračna luka Zagreb, a svatko je predstavio svoje posebnosti.

Učenici škole su  sastavljali su male drvene modele zrakoplova koje su dijelili učenicima osnovnih škola i djeci iz vrtića s ciljem promocije zrakoplovstva i zrakoplovnih zanimanja.

Posebno nas veseli veliki odaziv zainteresiranih na sajam zrakoplovstva, te veliki broj uzvanika na našu Svečanu akademiju, slobodno možemo reći da je "elita" našeg zrakoplovstva bila nazočna na našoj godišnjici.

Svečanosti je nazočio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović general bojnik u mirovini i bivši zapovjednik HRZ i PZO Josip Štimac.

Na Svečanoj akademiji dodjelili smo zahvalnice našim stalnim partnerima u realizaciji praktične nastave naših učenika, a to su CroatiaAirlines, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, MZLZ, Ecos, MUP-zrakoplovna jedinica Lučko, ZTC i posebnu zahvalnicu za podršku i suradnju u radu škole Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe.

Cijelo događanje bilo je izuzetno medijski popraćeno te sa velikim ponosom idemo dalje prema pola stoljeća naše Škole.

Veselimo se novim zajedničkim projektima u Gradu zrakoplovstva!

Iskrene čestitke i veliko hvala svim učenicama, učenicima, nastavnicama i nastavnicima i svim djelatnicima Škole na odlično odrađenom poslu.

Više fotografija u foto-galeriji.


       

       

       


http://www.cityportal.hr/elita-hrvatskog-zrakoplovstva-na-40-obljetnici-zrakoplovne-tehnicke-skole-rudolfa-peresina/

http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/16798/zrakoplovci-proslavili-let-dug-40-godina.aspx

http://mreza.tv/mreza-danas-26-10-2/

http://magazin.hrt.hr/357950/40-godina-zrakoplovne-tehnicke-skole-rudolfa-peresina


 

 


Dan otvorenih vrata Fakulteta prometnih znanosti

U utorak 11. listopada 2016. zainteresirani učenici završnih razreda naše Škole, posjetili su Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u sklopu Dana otvorenih vrata.

Tom prilikom mogli su se upoznati sa studijem i smjerovima te profesorima, asistentima i drugim djelatnicima Fakulteta; prostorom i aktivnostima Fakulteta - laboratorijima Zavoda, prezentacijom mjernih vozila i crash testova, prezentacijom studentskih udruga te tvrtkama mogućeg zaposlenja.

Fakultet, osim što je organizirao prijevoz učenika te osigurao pratitelja, je i organizirao kvalitetnu i zanimljivu prezentaciju kroz niz navedenih aktivnosti i time izazvao zadovoljstvo i interes naših učenika. Ovim putem zahvaljujemo Fakultetu prometnih znanosti na kvalitetnoj suradnji.

  


 


Obilježavanje dječjeg tjedna u Velikoj Gorici

                             

Učenici i djelatnici Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina sudjelovali su u obilježavanju Dječjeg tjedna u Velikoj Gorici (6. do 15. listopada 2016.) kroz niz aktivnosti;

- Dan bez zvona i ocjena u Školi (utorak 11. listopada 2016.);

- prisustvovanje učenika na tribini za mlade u Centru za djecu mlade i obitelj Velika Gorica na temu: Životne prekretnice u odrastanju (srijeda 12.listopada 2016.);

- prisustvovanje predstavnika Škole na promociji Zbornika „Tolerancija se uči od ranog djetinjstva“ (četvrtak 13. listopada 2016.).

Tijekom svake godine Grad Velika Gorica obilježava Dječji tjedan te kroz niz zanimljivih i kvalitetnih aktivnosti - za djecu i mlade svih uzrasta i za one koji brinu o njihovom odgoju i obrazovanju, obogaćuje kvalitetu života naših učenika i građana svih uzrasta. Ovim putem zahvaljujemo Gradu Velikoj Gorici na kvalitetnoj suradnji


 


10 srednjih škola Zagrebačke županije koje upisuju najbolji učenici

Izvor: portal srednja.hr

Na web stranici Upisi.hr objavljen je popis svih hrvatskih srednjih škola te prosječni broj bodova upisanih u program. Na istom popisu vidljiv je i najmanji broj bodova upisanog u program, tako da bivši osmaši mogu vidjeti imaju li i oni šanse upasti u željenu školu. MI vam donosimo popis 10 srednjih škola Zagrebačke županije koje su prošle godine upisivali najuspješniji učenici. Među njima se istaknula Srednja škola Dragutina Stražimira i njihov opće-gimnazijski program, gdje je prosjek bodova upisanih iznosio 77,56.

Na popisu škola Zagrebačke županije prednjači broj strukovnih, međutim među deset škola ove županije koje su u prošloj godini upisivali najbolji učenici našlo se najviše opće-gimnazijskih programa. Jedini kriterij za odabir ovih škola bio je prosječni broj bodova upisanih u program.


Značajno je za istaknuti da se među tri strukovna programa koje upisuju najbolji učenici u Zagrebačkoj županiji nalaze dva programa Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina.


U tablici u nastavku prvo je navedeno ime škole i naziv upisnog programa. Potom slijedi prosječni broj bodova upisanih u program, a u (zagradi) se nalazi najmanji broj bodova upisanog u program. 

10 zagrebačkih srednjih škola koje upisuju najbolji učenici

1. Srednja škola Dragutina Stražimira, Sveti Ivan Zelina - Opća gimnazija 77,56 (70,68)

2. Gimnazija Velika Gorica - Prirodoslovno-matematička gimnazija  75,58 (68,10)

3. Srednja škola Jastrebarsko - Opća gimnazija 75,02 (64,21)

4. Gimnazija Velika Gorica - Opća gimnazija 74,89 (66,86)

5. Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Samobor - Opća gimnazija 73,94 (66,33)

6. Srednja škola Vrbovec - Opća gimnazija 70,43 (38,66)

7. Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina, Velika Gorica - Zrakoplovni prometnik 69,30 (63,77)

8. Srednja škola Ban Josip Jelačić, Zaprešić - Tehničar za računalstvo - novi strukovni kurikulum 69,24 (62,27)

9. Srednja škola Ivan Švear, Ivanić Grad - Opća gimnazija 68,19 (41,91)

10. Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina, Velika Gorica - Zrakoplovni tehničar IRE 67,59 (61,01)


TERENSKA NASTAVA UČENIKA 2.RAZREDA

Terenska nastava 2. ZIM (Zadar, 19. – 20. 5. 2015.)

        

Izlet u Zadar započeli smo 19. 5., posjetom Rastoka u blizini Karlovca. Cijelim putem prema Zadru vodili su nas N. Mudrinić, prof. i pratiteljica Petra iz putničke agencije, predavali su nam o geografskim znamenitostima.

Kada smo došli u Zadar, prvo smo posjetili Vojno-zrakoplovnu tehničku bazu Zemunik.

       

            Nakon posjeta Zadru, pošli smo u hotel i prenoćili. Drugi dan izleta (terenske nastave), na putu za Zagreb, posjetili smo Nacionalni park Paklenicu na Velebitu, gdje su se neki učenici odlučili uspinjati do samog vrha planine. Naposljetku smo krenuli u Zagreb.

         

Svidio mi se izlet, jer smo puno toga naučili, izgradili nova poznanstva i prijateljstva te smo imali i mnogo slobodnog vremena.

Erik Vučilovski, 2. ZIM

Pri posjetu Vojnoj bazi Zadar mogli smo vidjeti mnoge zanimljive stvari, od starih aviona koji se danas više ne koriste, MIG-ova pa do školskih aviona na kojima danas vježbaju mladi, tj. budući piloti.

Meni se najviše dojmilo slijetanje MIG-a 21, nažalost nismo mu smjeli, zbog manjka vremena, prići bliže i pogledati ga iznutra, ali vjerujem da bio to bio najzanimljiviji dio u obilasku baze.

Maria Vukorepa, 2. IRE

2. IRE i 2. ZIM su bili u Vojnoj bazi Zemunik, gdje smo vidjeli stare izložene avione (Galeb, Ju 84, MIG21, F-84 i Douglas C-47). Svjedočili smo slijetanju MIG-a 21 i njegovom rulanju po pisti te obišli hangare u kojima su avioni i hangari za remont.

Najbolji dio mi je bio kada sam s još troje (da, bila je i jedna djevojka) učenika ušao u Douglas C-47.

Na kraju, pri odlasku, smo posadili maslinu kao znak prijateljstva.

 Antonio Živko, 2. IRE

Izvješće predstavnika šest orijentacijskih grupa:

 1. orijentacijska grupa:  Gabriela Beliga, Matea Brbot, Laura Črnko, Dominik Bikić i Dario Djaković.

 A: terenska nastava: terenska nastava (orijentacija po Zadru)

Kada smo došli u grad Zadar, cijeli razred je bio podijeljen u šest grupa. Moja grupa je bila prva i mi smo morali pronaći pet znamenitosti u Zadru. Neke od tih znamenitosti su Morske orgulje, crkva Sv. Stošije, Trg tri bunara i još neke.

U grupi smo se svi odlično slagali i bili složni, tako da smo u malom vremenskom roku uspjeli pronaći sve znamenitosti koje su nam bile zadane.

 B: Zadar

Terenska nastava u Zadar bila nam je svima lijepo iskustvo. Svi smo se zabavljali i družili međusobno. Vrijeme nam je bilo predivno i bilo je odlično što smo imali puno slobodnog vremena. Zadar mi je jako lijep grad u kom se ima dosta toga vidjeti. Hotel je bio odličan kao i osoblje.

 Laura Črnko, 2. ZP

 2. orijentacijska grupa: Lucija Fumić, Marko Jelenčić, Lana Kočijašević i Ivan Duspara.

 A: terenska nastava

Zadatak moje grupe je bio da pronađemo pet zadarskih znamenitosti. Zadatak nije bio lak, ali smo se mi snašli te sve obavili kako treba. Lucija Fumić je bila vođa grupe, Marko Jelenčić je bio fotograf, Lana Kočijašević je bila orijentacionist, a moja malenkost turistički vodič.

Jako mi se dopao zadatak  jer još nikad nisam radio takvo nešto. Svoj dio zadatka nisam do kraja obavio u Zadru jer je profesor Mudrinić rekao da za to više nema vremena, već sam ga prezentirao na prvom satu Geografije pred razredom.

Ukupni rad moje grupe ocijenjen je ocjenom odličan (5).

 B: Rastoke

Na stajalištu u Rastokama mi je bilo predivno. Vidio sam prelijepe slapove okružene šumom i starim drvenim kućama. Kada smo izašli iz autobusa, pješice smo nastavili obilaziti vodeničarsko naselje. Ondje je doista lijepo, ali ne bih volio tamo nikada živjeti jer mi se čini kao malo, nedovoljno razvijeno mjesto. Prije povratka u autobus htjeli smo popiti piće, no tamo je nestalo struje pa nismo mogli.

Ivan Duspara, 2. ZP

 3. orijentacijska grupa: Lucija Kordiš, Doroteja Lacković, Laura Landup, Dominik Kuhar i Josip Lučić.

A: terenska nastava

Za terensku nastavu dobili smo zadatak koji je osmislio prof. Nenad Mudrinić. Zadatak je glasio da svaka grupa mora pronaći određene znamenitosti, kao npr. Trg tri bunara, Narodni trg, Morske orgulje i ostale. Naša grupa je uspješno pronašla sve znamenitosti te se usput zabavila, naročito u dobivenom slobodnom vremenu.

B: Zračna luka Zadar

Naša grupa je imala sreće i mogućnosti da vidi slijetanje MIG-a 21 te helikoptera Agusta.

Posjetili smo Kontrolni toranj opremljen visokonaprednim uređajima za najbolju navigaciju i kontroliranje zrakoplova. Opremljen je i kamerama koje pokazuju visokoosigurane i skrivene dijelove Zračne luke Zadar. Kontrolor leta u tornju je bio iznimno smiren, on i njegovi kolege rade pet sati na dan.

Sveukupno gledajući, bilo nam je jako zabavno te smo naučili dosta novih stvari.

Josip lučić, 2. ZP

 4. orijentacijska grupa: Lucija Pedišić,  Ana-Marija Periša, Ana Puž, Tibor Predrag i Dijana Marijan.

A: terenska nastava

Kao zadatak od Nenada Mudrinića, prof. dobili smo da pronađemo neke znamenitosti grada Zadra. Moja grupa je uspješno pronašla sva mjesta koja nam je profesor odredio. Pronašli smo: Narodni trg , Trg tri bunara, Perivoj kraljice Jelene, crkvu sv. Mihovila i, na kraju, Morske orgulje. Nakon što smo obavili zadatak, imali smo dosta vremena za još slobodnih aktivnosti.

B: Zadar

Glavni dio naše terenske nastave bio je grad Zadar. Grad nam se jako sviđa i oduševljeni smo njegovim izgledom. Posebno nam se sviđaju njegove građevine. Nakon obavljenih zadataka, prošetali smo gradom i uživali u divnom morskom zraku.  Usput smo se počastili sladoledom i otišli do Morskih orgulja. Tamo smo uživali u zvuku i predivnom pogledu na more. Bilo nam je jako lijepo i rado bi se tamo vratili.

Dijana Marijan, 2. ZP

 5. orijentacijska grupa: Lorena Škreblin,  Ivica Šarčević,  Dorian Švarbić  i Anto Sušilović.

A: terenska nastava

Čim smo stigli u Zadar, profesor Mudrinić nas je podijelio u šest grupa. Svaka grupa je morala pronaći neke znamenitosti u Zadru i fotografirati se pored njih. Nakon toga smo se trebali naći na Morskim orguljama, što smo i napravili, ali vodiči svake grupe nisu predstavili Zadar na svom jeziku jer nije bilo dovoljno vremena. I time su prestale naše obaveze i zadaci  u Zadru.

B: Hotel Donat II.

U Hotel Donat II. smo došli u popodnevnim satima. Svi smo odmah otišli na recepciju čekati da dobijemo ključ svoje sobe, a nakon toga smo se trebali ići raspremiti i doći na večeru.

Nakon večere smo imali slobodno vrijeme koje je trajalo do 23.30 h. Svi su razbježali, svatko je otišao negdje; neki na plažu, neki na bazen, neki u kafiće, ali uglavnom svi su se dobro proveli.

Nakon povratka u Hotel svi su se još malo družili i pretpostavljam otišli spavati nakon toga, jer nas je idući dan očekivao dug put na vrh Paklenice, a i povratak kući.

Ujutro smo kretali natrag oko 11h, tako da je svatko imao još jednu šansu da ode na plažu ili bazen, naravno tko se uspio probuditi.

Prije odlaska iz Hotela, morali smo spremiti i svoje sobe da ostavimo dobar dojam i da možda dođemo opet u taj isti Hotel, ako ne mi, neke buduće generacije u našoj školi.

     Anto Sušilović, 2. ZP

 6. orijentacijska grupa: Karlo Tkalec, Anamarija Vidak, Sara Vobožil i Dominik Tomaić.

 A: terenska nastava

Zadatak nam je bio pronaći pet lokacija: Trg tri bunara, crkvu sv. Šime, Gradsku stražu, Perivoj kraljice Jelene i Samostan sv. Mihovila.

Sve lokacije smo pronašli vrlo brzo, i nakon toga smo imali slobodno vrijeme koje smo kvalitetno iskoristili.

B: Nacionalni park Paklenica i povratak u Zagreb:

Nakon provedene noći u Hotelu Donat II., zaputili smo se prema Starigradu i NP Paklenici. U Paklenici smo se podijelili u dvije grupe i krenuli na laganu šetnju prema Planinarskom domu Paklenici. Nakon četiri sata hoda vratili smo se u autobus i krenuli nazad za Zagreb.

Putem smo stali na dva stajališta i u dvadeset sati smo ušli u Zagreb. Bilo nam je jako lijepo i zabavno.                                                                          

Dominik Tomaić, 2. ZP

        

        

 Fotografije (Rastoke, Zračna luka Zadar, Zadar i Paklenica): Ana Puž, 2. ZPTERENSKA NASTAVA UČENIKA 1.RAZREDA U BEČ

Podsjetnik na stečene spoznaje i iskustvo putovanja

Tekstove pripremile profesorice Karmela Boc i Nina Selman Hrvatić te učenici 1. ZIM razreda

 

Učenici prvih razreda uspješno su odradili terensku nastavu dana 20. svibnja 2015. godine. S obzirom na predznanje učenika, odabran je Tehnički muzej u Beču, u kojem su učenici imali priliku proširiti znanje o prijevoznim sredstvima, tehnologijama prijevoznog procesa, infrastrukturnim objektima i opremi iz svih prometnih grana.

Interaktivnost muzeja dodatno je motivirala učenike na istraživanje svih četiriju njegovih razina.

S obzirom na to da se u neposrednoj blizini muzeja nalazi najstariji zoološki vrt na svijetu, omogućili smo učenicima da ga posjete, a oduševljenju nije bilo kraja. Uslijedio je pregled kulturnih znamenitosti Beča i slobodno vrijeme za učenike. 

      

Učenici su tijekom putovanja dobili pregled razvoja područja kojim su proputovali te utvrdili spoznaje i iz aktualnoga gradiva područja povijesti i  književnosti prvoga razreda u kojem proučavaju kako se  Beč, u burnoj povijesti od keltskog naselja već u 1. st. pr.Kr. pretvorio u važan grad na rubu Rimskog Carstva. Car Marko Aurelije premjestio je svoje sjedište u Vindobonu, kako se Beč tada zvao, odakle je kratko vrijeme upravljao. Mnogobrojne tragove iz tog vremena mogli su i danas vidjeti. 

Dvije trećine državnog teritorija čine Istočne Alpe, dok  trećinu površine zauzima Podunavlje. Austrija graniči s osam država: Njemačkom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Slovenijom, Italijom, Švicarskom i Lihtenštajnom.

Austrija se sastoji od devet saveznih pokrajina/zemalja (Bundesländer), koje su povijesno srastale još od srednjeg vijeka: Donja Austrija (Niederösterreich), Gornja Austrija (Oberösterreich), Štajerska (Steiermark), Vorarlberg, Koruška (Kärnten), Tirol, Salzburg, Gradišće

(Burgenland) i Beč.

Učenici su saznali i mnoge zanimljivosti vezane uz mogućnosti stipediranja i nastavka školovanja uz povlastice studentima s područja bivše Austro-ugarske monarhije, kao i zanimljivosti o kulturno-umjetničkim i zabavnim sadržajima grada.

Iz učeničkih osvrta:

„ Sa svakim putovanjem u životu stječemo nova iskustva. Iskustvo nas čini zrelijima. Putovanje u Beč je, za mene bilo jedno veliko, novo iskustvo i nadam se da će takvih putovanja biti još,  jer je ovo jedno od najljepših u mom životu.

Posjetili smo jedan od najvećih i najljepših Tehničkih muzeja u Europi. Vidjeli smo mnoga prometna sredstva uključujući i avione, što je dio moje struke pa mi se taj dio najviše svidio. Zabavno je bilo i to što smo mogli svašta dirati i pokretati te izvršavati razne zadatke.

Zanimljiv je bio i tobogan koji mjeri brzinu spuštanja iako ja, nažalost nisam bio pretjerano brz, ali je bilo svakako zabavno.

U šetnji na prostoru oko dvorca Schönbrunn stigli smo i do zoološkoga vrta gdje mi se svidjela simulacija tropske klime, ali bilo je premalo vremena za razgledavanje svih vrsta životinja.

U centru grada posjetili smo i Crkvu svetoga Stjepana, a u daljnjem razgledu malo nas je omela i kiša.

Na povratku sam zaključio kako ovo putovanje neću nikada zaboraviti i kako to iskustvo treba ponoviti.“ 

     Domagoj Mihordin, 1. ZIM

„ Na samom ulasku u grad Beč odmah se uočava njegova predivna arhitektura. Sve je puno spomenika i predivnih starinskih kuća. Ostao sma oduševljen. Samim ulaskom u Tehnički muzej uočili smo veliko bogatstvo izložaka i čak mislim da ih nismo ni mogli sve detaljno razgledati. To je najveći i najbogatiji muzej u kojem sam ikada bio. U jednom smo dijelu mogli čak i testirati izume i to je bilo najzanimljivije.

U nastavku razgleda grada posjetili smo i zoološki muzej u kojem sam vidio životinje koje do tad nisam imao priliku.

I slobodno vrijeme za šetnju bilo je zabavno u društvu prijatelja.“

 Stjepan Jambreković, 1. ZIM

 

„Oduvijek volim putovanja, otkrivati nešto novo, gdje god to bilo. Budući da sam već bio u Beču, sâm centar i građevie su mi bile poznate, ali za Tehnički muzej nisam ni znao da postoji. Tamo sam saznao mnoge nove stvari.

Mislio sam da me neće zanimati ništa više, ali sam se prevario jer su dvorac Marije Terezije, Schönbrunn i njegov okoliš prelijepi.

Turistički vodič je lijepo objašnjavao, pokazivao i govorio o povijesti grada Beča i puno toga novoga sam naučio.

Uvijek je lijepo putovati i ponešto naučiti, čak i na ista mjesta jer uvijek se ima što novoga za vidjeti.“

 Ilija Vidić, 1. ZIM

 

„ Jučerašnji izlet u Beč bio mi je jako zabavan i zanimljiv. Saznao sam puno toga o Austriji i imao priliku vidjeti stvari s kojima se  do sad nisam imao mogućnosti susresti kao što su dvorci i ljetnikovci Marije Terezije. Grad Beč je predivan i prvom prilikom ću ga opet posjetiti.

Izlet je bio poučan jer sam naučio i vidio puno.“            

 Karlo Mudri, 1. ZIM


 


Suradnja Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina i Osnovne škole Brezovica

Već drugu godinu zaredom, Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina ostvarila je uspješnu suradnju s učenicima i učiteljima razredne nastave Osnovne škole Brezovica. Nastavnica grupe stručnih premeta naše Škole, Karmela Boc, održala je predavanje učenicima 2.d i 4.d razreda na temu "Putujemo zrakoplovom" u okviru premeta priroda i društvo, nastavna cjelina - promet. Učenici su imali priliku proširiti znanje i saznati nešto više o putovanju zrakoplovom: kako zrakoplov leti, kako se sigurno polijeće i slijeće danju i noću, kako smjer puhanja vjetra utječe na polijetanje i slijetanje zrakoplova, koji su najveći putnički i teretni zrakoplovi u svijetu, koliko su dugačke uzletno-sletne staze za zrakoplove itd. Cijelo predavanje popraćeno je modelima zrakoplova, a najveće oduševljenje i pažnju učenika privukla je svijetleća maketa zračne luke sa svom potrebnom opremom. Iako još "maleni", učenici su pokazali zavidnu razinu znanja. Čestitamo im i nadamo se da će jednoga dana neki od njih postati i naši učenici!

 


Razglednice iz Berlina(BERLIN POSTKARTEN)

U sklopu lekcije o Berlinu koju su obradili na satu njemačkog jezika, učenici 2. ZP razreda preuzeli su ulogu turističkih vodiča i predstavili neke od najpoznatijih znamenitosti tog predivnog grada. Učenici su u parovima napravili plakate i pokazali kako bi izgledala njihova tura po glavnom gradu Njemačke. 


 

 

 


 


VALENTINOVO NA SATU NJEMAČKOG JEZIKA

Učenici 1. i 2.ZP razreda prošli su tjedan dobili zadatak nacrtati na što pomisle kada čuju riječ 'LJUBAV' (na njemačkom 'Liebe'). Njihovi su radovi dokaz da postoji puno vrsta ljubavi, od one prema prijateljima, pa sve do ljubavi prema školi, glazbi i sportu.

Zaključak: htjeli mi to priznati ili ne, ipak možemo reći da smo svi na neki način zaljubljeni.  

            

             

          


 


Terenska nastava 2. razreda u Istru

 


Dvodnevni izlet u Istru - drugih razreda - ZP, IRE, ZIM

16. i 17. svibnja 2014.
/osvrt pripremili učenici 2.ZP razreda - Mia Poturica, Zrinka Bogojević, Petra Pavek, Sara Đukić s Ninom Selman Hrvatić, prof.

fotografije - Karla Fabečić, 2. ZP,

Marijana Srebrenović, prof. i Nenad Mudrinić, prof. /

 

Put autobusom bio je istovremeno naporan i zabavan i trajao je oko 4 sata. Putovanje je bilo zabavno - puno smo se smijali, pričali i jeli. Kada smo stigli u Pulu prvo smo vidjeli pulski amfiteatar Arenu. To je najveći i najsačuvaniji spomenik antičkog doba i kulturno je blago Hrvatske iako još nije na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu te je jedini u svijetu čija su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana. Svake godine se u njemu  održava Festival igranog filma. Kada su ga ugledali, mnogi su se divili jer je predivan stari spomenik iz davnih dana i zato je Pula zbog toga i posebna.

                 

Brončana maketa grada je bila zanimljiva jer se može vidjeti cijeli grad i nalazi se u parku koji je smješten uz samu rivu.

Malo dalje u centru  se nalaze Zlatna vrata, nekadašnji ulaz i izlaz iz  grada - tvrđave, koja su ogromna i napravljena su u čast obitelji Sergijevaca. Posebna su zbog ukrasnog luka i pozlate vratnica.

Zatim smo otišli na trg pred Augustov hram, građevinu iz antičkoga doba, gdje smo se i slikali. Nakon kratkog obilaska s vodičem, razdvojili smo se i nastavili samostalno razgledavati grad.

Svatko je pronašao nešto što ga zanima šetajući  ulicama punih ljudi i slikajući se po lijepim parkovima.Prolazili smo i  lijepim kamenim ulicama koje su imale jako puno dućana. Kupovali smo suvenire, slikali znamenitosti grada Pule, zabavljali se u kafiću te u dogovoreno vrijeme krenuli prema autobusu.

                                                                                                                  

Uputili smo se prema Fažani gdje nas je čekao katamaran koji nas je vozio do Nacionalnog parka Brijuni što se nalaze nasuprot Fažane i ima 14 otoka i otočića, a najznačajniji  su Madona, Sveti Marko, Sveti Jerolim i Šupin.

Na njemu su boravile  mnoge poznate ličnosti, a najpoznatiji su bili Franjo Tuđman i Josip Broz Tito koji ima svoj muzej s prepariranim životinjama i slikama iz njegove prošlosti o kojoj svjedoče susreti s državnicima iz cijeloga svijeta. Osim njih, tu su ljetovali i Angelina Jolie, Luciano Pavarotti, Naomi Campbell, Elizabeth Taylor i drugi poznati ljudi iz cijeloga svijeta.  

Otok Veli Brijun, obišli smo vlakićem iz kojeg smo razgledavali safari sa životinjama
koje su bile poklon Josipu Brozu Titu tijekom njegove vladavine i boravka na otoku Veli Brijun

          

Nakon  Fažane krenuli smo prema našem hotelu koji se nalazio u mjestu Rabac. Slobodno vrijeme nakon večere proveli smo na plaži, šetajući ili družeći se u sobama.Ujutro smo otputovali u Roč, a nakon toga i u najmanji grad na svijetu - Hum, prolazeći Alejom glagoljaša i  na proplancima

vidjeli kamene skulpture pojedinačnih glagoljskih slova

                    . 

 

Zadnje odredište bilo je Trsat. Razgledavali smo Franjevački samostan, čuli zanimljivosti o tom svetištu koje je poznato po čudima te pogledali Kapelu zavjetnih darova s riznicom u kojoj su zahvale ljudi što im je Gospa Trsatska pomogla prebroditi mnoge nevolje. Najzastupljeniji su darovi pomoraca i kapetana u vidu slika i maketa brodova svih vrsta.

Slobodno vrijeme prije polaska proveli smo uz omiljeno jelo - pizzu, odmarajući i družeći se. Dvodnevni izlet u Istru bio je poučan i dobro organiziran. Kvalitetno smo se proveli i međusobno zbližili. U hotelu Girandella nam je bilo odlično i po prvi put smo se svi zajedno dobro proveli kao generacija.

Imamo uspomenu koju ćemo pamtiti.


 


ISKLJUČI NASILJE!-Prevencija nasilja u vezama mladih

U Termama Jezerčica u Donjoj Stubici održan je trening “Isključi nasilje!”, u sklopu projekta prevencije nasilja u partnerskim vezama mladih, za 53 srednjoškolke i srednjoškolca iz 18 škola Hrvatska od 7. do 9. ožujka, 2014. godine. Trening je održan u sklopu projekta koji provode CESI, Udruga žena HERA i Mreža udruga Zagor uz financijsku podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstva socijalne politike i mladih. U edukaciji su sudjelovale učenice naše škole Ivana Bura, Ema Kučko i Monika Mišerić , učenice 3. ZP razreda.

Pravo na život bez nasilja je jedno od osnovnih ljudskih prava, a nasilje u adolescentskim vezama je vrlo rašireno kršenje prava koje utječe na ne samo na zadovoljstvom vezom, nego i mentalno i fizičko zdravlje mladića i djevojaka. Patrijarhalna društva i rodni stereotipi su u korijenu nastanka nasilja u intimnim parterskim vezama.  Žene koje su fizički zlostavljane od osoba s kojima su u vezi pokazuju veću razinu fizičke i emocionalne štete, u usporedbi sa zlostavljanim muškarcima. Također, žene su češće žrtve, i posljedice ove vrste nasilja za žene su ozbiljnije, uključujući i ozljede, emocionalne traume, strah i anksioznost.

Upravo iz tih razloga su na treningu voditeljice/i upoznale mlade s problemom nasilja u vezama, govorile/i o kvalitetnim i štetnim vezama te kako pomoći prijateljicama i prijateljima koji su u nasilnoj vezi. Također, velika pažnja je usmjerena na definiranje prava u vezi te karakteristike kvalitetnih i štetnih veza. Dio mladih na seminaru ima prijatelje/ice i poznanike/ce u nasilnim vezama, a neki/neke od njih odrastaju u obiteljima u kojima je prisutno obiteljsko nasilje. Svi su pokazali veliku motivaciju i spremnost da reagiraju i pomognu vršnjacima/kinjama. Učenici i učenice su na seminaru osposobljeni za djelovanje na prevenciji nasilja te će nakon treninga provoditi akcije osvještavanja i informiranja u svojim školama i lokalnim zajednicama tijekom ove školske godine.

Projekt se provodi u suradnji sa srednjim školama u Zagrebačkoj, Krapinsko zagorskoj, Karlovačkoj, Koprivničko križevačkoj i Sisačko moslavačkoj županiji te Gradu Zagrebu.  Mladi će u školama provoditi ankete, održati prezentacije i radionice, prikazivati filmove, snimiti radio jingle, snimiti video, pripremiti plakate, provoditi kampanju na društvenim mrežama te akcije na gradskim trgovima.

 


 


MJESEC KNJIGE 2013.

Tko čita, (ne) skita !

    Mjesec  listopad 2013. godine, obilježen je kao Mjesec knjige  

te  su  učenici Zrakoplovne tehničke škole  Rudolfa Perešina,

udružili  snage s Gradskom knjižnicom Velike Gorice

i ostvarili lijepu suradnju u Europskoj godini čitanja.

U projektu  Lektiraonica je sudjelovao  4. ZP razred s profesoricom Ninom Selman Hrvatić . Učenici su pod vodstvom ravnateljice Knjižnice, Katje Matković Mikulčić i knjižničarke Ivane Grubačević, sudjelovali u debati o tome koliko čitaju, što čitaju te imaju li oni kakav prijedlog što bi se moglo promijeniti u općenitom sustavu lekitrnih popisa u srednjim školama kako bi se sve više mladih zainteresiralo za njihovo čitanje.

 Debata je bila izrazito kvalitetna i kroz nju smo se mi, kolege iz razreda, još pobliže upoznali, jer smo  javno progovorili o tome  tko što čita, a time i dobili određenu sliku  o nama samima.
Neki učenici su čitali ulomke iz najdražih knjiga  te ih povezivali sa svojim privatnim životima, a tu se najviše istaknula knjiga Mali Princ. Izrazito emocionalo štivo s kojim se možemo poistovjetiti u bilo kojem razdoblju života, u bilo kojoj starosnoj dobi .
            Lektiraonica je bila jedan divan projekt, koji nam je dao mogućnost da se i naš glas čuje. Omogućeno nam je da u javnosti, možda našim prijedlozima i mi kao učenici srednjih škola, kao maturanti koji su prošli veći dio programa namijenjenog za srednje škole , damo doprinos, damo ideje i možda putanju  prema kojoj bi se promjene trebale kretati.

Jer mjesta za promjene i za napredak uvijek ima !   

 

      Nažalost, mi kao maturanti, dogodine više nećemo moći sudjelovati u ovom hvale vrijednom projektu, ali zato, ovim člankom, upućujemo javni poziv, preostalim generacijama, da iskoriste ovakve manifestacije dogodine, jer će im to ostati u sjećanju te dati  određen doprinos  boljem razvitku samog programa. Također zahvaljujemo  ravnateljici Gradske knjižnice grada Velike Gorice, gospođi Katji Matković-Mikulčić na pozivu i suradnji.
O samoj Lektiraonici moći ćete čuti i u radijskoj emisiji koju priprema naša škola za LiDraNo 2014., koja  također nosi simboličan naziv  Tko čita (ne) skita !


                                                 Tekst pripremila: Ana Ćuća, 4. ZP

 

Gostovanje Teatra Tirena

u Zrakoplovnoj tehničkoj školi Rudolfa Perešina

u kojoj su sudjelovali učenici 1. ZP razreda

Pripremila: Nina Selman Hrvatić, prof.

Teatar Tirena osnovan je 1997. godine - član je Kazališnog Epicentra i jedan je od osnivača Mreže nezavisnih kazališta.

U svom DRAMSKOM STUDIJU ima 12 dramskih grupa sa 141 polaznikom. Kroz dramsku igru pripremaju se za uključivanje u svijet odraslih i upoznaju s dramskom umjetnošću.

Na kraju svake godine svoj rad prezentiraju javnosti. Djeca i mladi iz Tirene sudjelovali su na Europskim dramskim susretima u Finskoj, Rusiji, Mađarskoj i Belgiji.

U TIRENINOM KAZALIŠTU uprizoreno je do sada 28 predstava, od toga 12 interaktivnih, u kojima publika aktivno sudjeluje rješavajući problemske situacije i određujući dalji tijek predstave. Izveli smo i 13 novogodišnjih predstava prema originalnim tekstovima članova Tirene.

Projektima interaktivnog kazališta Tirena je obuhvatila preko 80 škola  i 12 500 učenika diljem Hrvatske. Teme koje su obrađivane u sklopu projekata bile su različite, vezane za probleme s kojima se susreću djeca i mladi (ekologija i briga o okolišu, vršnjačko nasilje, ovisnosti, seksualni odgoj, životne vrijednosti, tolerancija).

U Zrakoplovnoj školi, 7. lipnja 2013. godine, na preporuku profesorice Dobrile Arambašić-Kopal,  izvedena je predstava koja govori o zlostavljanju mladih na društvenim mrežama, a nosi naslov  Uštekaj komp, uštekaj mozak.

Slijedi osvrt učenika 1. ZP razreda:

Cijeli razred je pogledao predstavu koja se zove Uštekaj komp, uštekaj mozak. i govori o svima koji koriste društvene mreže, neovisno o uzrastu. Kroz predstavu, glumice su se  trudili dati nam savjet kako se ponašati na društvenim stranicama, kako biti dobar prijatelj, a ne osoba koja sjedne za kompjuter i  zabavlja se vrijeđajući druge.

Poruke koje smo primili gledajući predstavu su: budimo razumni i dobri prijatelji, ne ismijavajmo druge, jer nismo važni ako se pokazujemo preko interneta na taj način. Osoba koja trpi uvrede je povrijeđena u trenutku kada istina dođe na vidjelo i trebat će joj puno vremena zaboraviti i krenuti pozitivno dalje.

Poruka onima koji su  uživali vrijeđajući druge glasi: takvi će prije ili kasnije ostati sami ukoliko ne nađu pravi put.

Cijela predstava je samo jedna velika i dobra namjera i iz nje možemo naučiti puno korisnoga.

Jelena Kovačević   

Predstva je bila vrlo zabavna i zanimljiva. Prateći radnju izvedene scene moglo se naučiti da je dvoličnost i ogovaranje preko facebooka vrlo čest i neprimjeren način izražavanja mišljenja o nekim osobama. Kroz lik Klare prikazane su negativne osobine, poput oholosti, umišljenosti i želje za vlastitu korist. Ona je primjer tzv. vođe, manipulativne osobe, kojoj je želja drugima napakostiti i smjestiti nekakvu glupost. U liku Martine očituje se dvoličnost i nesigurnost. Ona je jako povodljiva osoba i zapravo ne shvaća što je napravila svojoj dugogodišnjoj prijateljici Marijani, zbog Klare koju je tek nedavno upoznala. Trebala bi malo promisliti i shvatiti kako joj Klara nije dobar uzor i prijatelj. Može se Klara takvom činiti, ali po nekim djelima se lako može zaključi kakva je zapravo osoba. Marijana je žrtva u cijeloj ovoj priči ,žrtva koja se ne zna izboriti za sebe ili možda savjetovati Martini da se makne od Klare. Jako je nesigurna u sebe i nema svoje ja, iako se na kraju izborila na neki način.

Priča je poučna i mislim da bi se svatko mogao postaviti u određene likove i shvatiti što je dobro, a što loše. Trebamo ljudima govoriti sve u lice, biti iskreni, jer facebook nije mjesto gdje bi se nasilje trebalo manifestirati.

Josipa Roždijevac

 

Gledali smo predstavu koja govori o tome kako su ljudi  sve više ogovarali i komentirali svoje prijatelje i poznanike preko internetskih mreža. Mislim da su glumice na dobar način prikazale tu dvoličnost ljudi jer oni danas nemaju hrabrosti ništa reći čovjeku u lice. Očigledno je danas ljudima lakše ogovarati drugima iza leđa nego smireno sjesti s nekim i porazgovarati o problemima.Mislim da bi mogli ovu predstavu prikazati i ostatku našeg društva (koji koriste internetske mreže) jer bi ih mogla potaknuti na razmišljanje i na prestanak ogovaranja!

Ova predstava je i meni puno pomogla, jer mi je prikazala kako se osjećaju oni koji su tema ogovaranja. Prikazala mi je da mnogi ljudi koji nisu krivi budu okrivljeni zbog jedne male laži koja se sve više širi i povećava.

Petra Pavek 

       

Radnja govori o djevojkama Klari, Martini i Marijani, njihovom „prijateljstvu“ te o nasilju Klare i Martine nad Marijanom kao i o nasilju općenito.

Predstava prikazuje klasični scenarij cyber-nasilja,  jednu  od grana nasilja koja je i među najzastupljenijima u suvremenom dobu.

Ova predstava je pokazala nepravilno ponašanje prema prijateljima i o osjećajima žrtava. Govori nam da trebamo nešto učiniti, a ne samo stajati i trpjeti to kao neki otirač za noge.

Ako ljudi žele nešto promijeniti, misli nisu dovoljne, nego morate prijeći s riječi na djela, jer svatko, ali SVATKO barem jednom proživi prikazano. Neki time ostaju zauvijek obilježeni.

Stoga, ako želiš da to prestane, učini nešto. Nemoj samo stajati,učini nešto!

To je jedino ispravno. Sretno!

David Sabolek-Vešligaj

 

Predstava me se jako dojmila.Sviđa mi se kako su glumice prikazale psihičko maltretiranje koje može biti i preko interneta tj. društvenih mreža. Glumice su se uživile u ulogu i tako nam ostavile dobar dojam i bolje smo razumijeli problem o kojem je riječ.

Internet-buling sve je češća pojava u svijetu. Obuzeti smo uređajima i kvare nas. Ljudi se više ne druže kao prije, već idu na kamere i dopisuju se. Postali smo prelijeni. To nije dobro za čovječanstvo. Za nekoliko godina nećemo morati ni razmišljati svojim mozgom već će kompjuteri obavljati sve za nas. Facebook je dobra društvena mreža ako ju koristimo za pronalaženje starih poznanika ili upoznavanje novih ljudi i stvaranje prijateljstava, no za maltretiranje i zlostavljanje, facebook je nešto najgore što postoji. Mnogi ljudi su naivni i lakovjerni pa se počnu dopisivati s nepoznatim ljudima. Manipuliraju njima te ih navode na krivi put.

Jedino što trebamo zapamtiti je to da budemo svoji i nikome ne vjerujemo lako te nikako ne smijemo dopustiti maltretiranje, bilo  nas ili nekog drugog!!!

Karla Fabečić

Kada sam ušao u učionu i vidio to sve mislio sam to je 100% neka glupost. Kada je počela pjesma i onaj ples mislio sam si - Ovo je najveća glupost ikad!-  i tako do kraja te predstave. Tek sada sam shvatio njihovu poruku, ali nije mi baš nešto posebno. Meni nije bilo dobro i ne sviđa mi se. Znam da i nije najbolje da sam sad pred kraj godine na kompjuteru, ali ovakva predstava mi se nije svidjela i nisam izvukao nikakvu pouku. Što se tiče same predstave mislim da je tu velika nepripremljenost i loša scenska izvedba.To je moje mišljenje.

Ivan Križanac

 

Gledali smo predstavu o mijenjanju ljudskih osobina na facebooku i u stvarnom životu. Povezano je s realnošću jer se to stvarno i događa. Mislim da do ovog ne bi ni došlo da ljudi nisu toliko opsjednuti internetom i društvenim mrežama.

Previše zamaranja, vremena i života troše na neku virtualnu igru umova. Facebook je danas izgubio svoj smisao i okrenuo se u „neophodnu“ stvar za suvremeni život. Od povezivanja ljudi s kojima nisi blizak, razvio se u cijeli kompleksni svijet koji počinje ljudima prati mozgove, jer vide sve te ljude na facebooku samo kao ikone u svom životu iz kojih žele izvući neku  svoju korist, a ne vide ih kao ljude i prijatelje.

Nije svako ljudsko biće i čovjek.

Marin Mežnarić

Predstava mi se jako svidjela. Bila je jako poučna. Svidjelo mi se to što su s nama radili te na neki način i nama dali da sudjelujemo u predstavi. Mislim  da je predstava bila prikladna za nas. Svi su iz predstave mogli nešto naučiti i vidjeti što se zapravo događa s ljudima koje vrijeđaju i kako se oni osjećaju. Predstava je ujedno bila i zabavna i svima zanimljiva, pogotovo zato što se radi o facebooku. Trebali bismo češće imati ovakve predstave gdje se gledatelji uključuju zato što onda lakše shvatimo bit svega.

Petra Vargek

Pokazali su nam kako ima nasilja i preko interneta, a i uživo. Otprilike smo i naučili što napraviti ako smo mi ti ljudi pod nasiljem drugih. Ima više vrsta nasilnika, kao na primjer: ljudi koji ti to govore iza leđa i ''tračaju te'', a i ima ljudi koji ti sve to kažu u lice i ismijavaju te na bilo koji način. Po mom mišljenju uvijek će u životu  biti ljudi koji nas vole i koji nas ne vole, koji će nam se rugati možda zbog izgleda ili karaktera,ali ne trebamo se zbog toga uzrujavati. Trebamo to samo ignorirati jer uvijek će biti ljubomornih ljudi, željnih pažnje.

Marija Ivanjko

 

Ova nam predstava šalje poruku da se ne smijemo ponašati poput Martine i Klare,tj. biti dvolični i povodljivi nego poštovati jedni druge i biti iskreni jedni prema drugima, jer svojim postupcima možemo jako povrijediti jedni druge.

Helena Šaban

Moje mišljenje o predstavi i načinu prezentacije je veoma pozitivno. Svidio mi se način pristupa jednom od većih današnjih problema.Volim činjenicu da iz nečeg što vidim ili čitam mogu izvući nešto što sam doživjela, iako ne mora nužno biti da sam osjetila na svojoj koži. Potaklo me na razmišljanje koliko nikakva tehnologija nije bitna ako netko nema to svoje JA, kao što je bio lik Marijane.

Bez obzira na okolinu i ljude oko sebe, od malena me uče da sam sebi ja najbitnija i moja budućnost. Kada postignem to, sve ostalo će doći samo po sebi, a to bih i preporučila svima koji su poput Marijane.

Svuda ćemo nailazit na Klare i Martine i ovakve predstave mi samo ulijevaju snagu da sve što ja zamislim uz trud i puno napornog rada to mogu i ostvariti samo treba uvijek vjerovati.

Sara Đukić


Gledali smo predstavu koja se zove ''Uštekaj komp, uštekaj mozak'', a radi se o bulingu na facebooku. Predstava je bila jako zanimljiva zbog toga što smo i mi sudjelovali. Svidjelo mi se što je tema povezana s našim životom, odnosno mi svi imamo facebook i znamo o čemu se radi.

Upoznali smo nove prijatelje, izvrsne glumice.V eoma su druželjubive i sviđa mi se što postoji takva vrsta predstave. Ova obrazovna predstava potaknula me je na razmišljanje i o tome što zapravo ljudi rade na facebooku. Ja sam korisnik i drugih društvenih mreža pa znam podosta o bulingu na društvenim mrežama. Jednom sam i sama bila žrtva, ali se ne bih ubila, kao što su neke cure radile. Mislim sve najbolje o ovoj predstavi i podržavam ih u njihovo daljnjem radu.

Milica Guzanić

                                                


 

 


INFO KUTAK


 ZRAKOPLOVNA TEHNIČKA ŠKOLA

            RUDOLFA PEREŠINA

                  Rudolfa Fizira 6

            10 410 VELIKA GORICA

 ured@ss-zrakoplovna-rperesina-vg.skole.hr

 Telefon: 01/6260-523

 CloudFax: 38575805650

 OIB: 58744487630

 MB: 03230813

 Žiro-račun:

 HR95 2360000-1101260515


 

             EU PROJEKTI

       TERENSKA NASTAVA 


 


 


      


 

 


 


 


 PRAKTIČNA NASTAVA:

 

   PRAVILA PONAŠANJA UČENIKA

       NA PRAKSI IZVAN ŠKOLE 


  


 


 

     Log book Part 66/147


       

        


 

Obavijesti

 


HRVATSKA AGENCIJA ZA

CIVILNO ZRAKOPLOVSTVO


 

 

Raspored zvonaBesplatne instrukcije iz

matematike dostupne svima!

 

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina Velika Gorica / Rudolfa Fizira 6, HR-10150 Zagreb / www.ss-zrakoplovna-rperesina-vg.skole.hr / ured@ss-zrakoplovna-rperesina-vg.skole.hr
preskoči na navigaciju